Dudak Yolma Hastalığı

  • 22 Şubat 2018
  • 16.975 kez görüntülendi.
Dudak Yolma Hastalığı

Dudak yolma hastalığı, dudak dokusuna zarar veren ve kanamalara dahi neden olabilen bir alışkanlıktır. Küçük yaşlardan itibaren ortaya çıkar ve yıllar geçtikçe bir alışkanlık haline gelir. Dudak yeme alışkanlığının farklı sebepleri olabilir ancak tıpkı tırnak yemek gibi en yaygın neden endişe ve kaygı gibi olumsuz durumlara maruz kalınmasıdır.

Dudak Yolma Nedenleri Nelerdir?

Kişinin bir durum karşısında aşırı heyecanlanması, can sıkıcı bir duruma maruz kalması, herhangi bir olay karşısında çok fazla endişelenmesi, korkması ya da sinirlenmesi gibi durumların sonucunda, dudak yolma durumu istemsizce ortaya çıkabilmektedir. Dudakların dişler vasıtasıyla derisi koparılmak suretiyle yolunması, dudak yaralarına ve hatta dudak kanserine dahi neden olabilmektedir. Bu nedenle bu durum bırakılması gereken bir alışkanlıktır.

Dudak Yolma Hastalığı Nelere Yol Açar?

  • İlk olarak dudaklarda yolma sonucunda ortaya çıkan görüntü ciddi anlamda rahatsız edici olabilmektedir. Bu da psikolojik olarak olumsuz geri dönüşe neden olabilir. Kişinin kendi dudak görüntüsünden hoşlanmayacak duruma gelmesi, yolunan bölümleri kapatmaya çalışması gibi rahatsız edici durumlar ortaya çıkabilir.
  • Dudak derisi, vücudumuzda bulunan deriler arasında en hassas yapıya sahip olanlardan bir tanesidir. Yenilenmesi de sürekli olarak yolunması halinde gecikmeye meyillidir. Bu nedenle dudak derisi üzerinde kabuklu yaralar oluşabilir ve yeme içme esnasında son derece ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.
  • Dudak derisinin yolunması ya da deri üzerinde küçük küçük yaralar açılması sonucunda, en ufak dudak hareketinde kanamalar meydana gelebilir ve bunun sonucunda da can acısı yaşanabilir.
  • Sürekli olarak dudak derisinin yolunması sonucunda ne yazık ki dudak kanseri olasılığı da ortaya çıkabilmektedir.

Dudak Yolma Hastalığı Nasıl Geçer?

Öncelikle, can sıkıcı durumlardan uzak durulması, kaçınılması çok önemli bir adımdır. Çünkü dudak yeme ya da yolma hastalığı, yoğun stres altındaki kişilerde sıklıkla görülmektedir. Aynı zamanda bu eylemi yapmamak üzerine kişinin kendini şartlandırması ve bu kararın uygulanmasında iradeli davranması son derece önemlidir. Kaçınmak gereken bu alışkanlığın yapılmaya başlandığı fark edildiğinde, mutlaka zihnin başka konular ile oyalanması gerekmektedir.

Sakız çiğnemek ya da zararlı olmayan bir alışkanlık edinmek, bu durumun ortadan kalmasında kişiye yardımcı olacaktır. Aynı zamanda bireysel olarak bu alışkanlığın üstesinden gelinemeyen durumlarda, psikolojik ya da tıbbi destek alınması da normaldir.

İradenin sağlam olması, bu gibi durumların üstesinden gelinebilmesi için çok önemlidir. Bireysel olarak yapılacak terapiler (dudakların o çirkin görünüme maruz kalması, insanlarla konuşurken, konuşulan kişilerin doğrudan dudağı incelemeye alması ve acıyarak bakması gibi işlevsel hayaller kurmak vs.) işe yarayabilir. Dudakların görünümü ve sağlığı açısından, bu alışkanlığın terk edilmesi gerekmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ