Düşükten Sonra Tekrar Gebelik

  • 06 Ekim 2017
  • 3.210 kez görüntülendi.
Düşükten Sonra Tekrar Gebelik

Hamilelikte ilk 23 haftalık süreçte bebeğin kaybedilmesi durumu düşük olarak nitelendirilmektedir. 
Tıp biliminde abortus olarak adlandırılan düşükler, çoğunlukla hamileliğin ilk 12 haftasında gerçekleşmektedir. Bu düşükler erken düşük olarak da adlandırılır.

Düşüğü işaret eden en önemli belirti vajinal kanamalardır. Ayrıca kramp, şiddetli ağrı ve kasılmalarda düşük belirtileri arasında sayılabilir. Büyük doku parçalarının rahim dışına atılmasıyla ağrı ve kasılmalarda azalarak kaybolur. Hamile kadında görülen düşük belirtileri acilen muayeneyi gerektirir. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra duruma göre kürtaj olup olmayacağı belirlenir.

Düşük Yaptıktan Sonra Kanama ve Cinsel İlişki

Düşükten sonra bir süre devam eden kanama normaldir. Düşük yapan kadının sonrasında bir süre dinlenmesi, düzenli ve yeterli beslenmesi, uyku düzenine önem vermesi gereklidir. Düşük sonrası devam eden süreçte 2-4 hafta süresince cinsel ilişkiye girilmemelidir. Vajinal temizliğe dikkat edilmeli enfeksiyon oluşturacak durumlara karşı önlem alınmalıdır. Düşükten sonra rahim içerisinde gebelik materyali kalması sebebiyle kürtaj işlemi uygulanırsa, yaklaşık 2 hafta içinde ovülasyon yani yumurtlama olabileceğinden, kadının gebe kalma olasılığı bulunmaktadır. Dolayısıyla kendini hazır hissetmeden ilişkiye girmemesi gerekmektedir.

Düşükten Sonra Hemen Hamilelik

Düşükten sonra kadının en az 3 kez adet dönemi geçirmesi gerekir ancak bu aşamadan sonra yeniden gebelik için planlama yapılır. Bazı çiftler düşük sonrasında hemen bir bebek sahibi olmak isterken, bazıları bu olayı atlatmak için zaman tanırlar. Düşük ardından önerilen ilk adet kanamasını gördükten sonra yeniden denemektir.
 Düşük sonrasında kendinizi hem fiziksel ve hem de duygusal açıdan yorgun hissedebilirsiniz. Toparlanmak için kendinize zaman tanımanız önemlidir.

Uzmanlar düşük sonrası hemen hamileliğin olabileceğini, bunun tamamen sizin isteğiniz ve kararınıza bağlı olduğunu belirtiyor. Fiziksel ve psikolojik açıdan kendinizi tekrar hamile kalmaya hazır hissettiğinizde ilk yapmanız gereken doktorunuza danışmanız ve tavsiye almanızdır.

Doktorlar düşük sonrası hamile kalmadan önce folik asit takviyeleri, ideal kilo, destek gruplar vb. konularda önerilerde bulunmaktadırlar.
 Bir kere düşük yapan kadının sonraki hamileliklerinde tekrar düşük yapma riski yaklaşık olarak %20’dir.

Tekrarlayan düşükleri olan bir kadının yeni bir hamilelikte tekrar düşük yapma riski ise yaklaşık %50’dir. Her ne kadar düşük sayısı arttıkça yeni gebeliklerin düşükle sonuçlanma olasılığı artsa da çalışmalar göstermektedir ki; bu kadınlarda da sağlıklı bir bebek doğurma olasılığı hiç de az değildir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ