Eklemlerdeki Kıkırdak Çürümesi

  • 01 Aralık 2017
  • 8.441 kez görüntülendi.
Eklemlerdeki Kıkırdak Çürümesi

Kemiklerimiz vücudumuza şekil verir. Kaslarımız ise beynimizden gelen emirlere göre kasılıp gevşeyerek kemikleri hareket ettirir. Hareket için çok önemli bir diğer yapı ise eklemlerimizdir. Kemikler eklemlerle birbirine bağlanır ve bu bölgelerden hareket eder. Eklemlerin oldukça karışık yapıları vardır ve yapıların izin verdiği derecede hareket özellikleri vardır.

Kemik başlarının sürtünmesini engellemek için kıkırdaklar bulunur. Bu kıkırdaklar hem kemiklerin aşınmasını önler hem de hareketi kolaylaştırır. Bu kıkırdaklarda veya eklemin başka yerlerinde sorunlar ortaya çıkarsa bu durum hareketi zorlaştırır hatta hareketin oluşmasına engel bile olabilir. Peki bu yastık görevi gören kıkırdaklarda oluşan hasarlar neden kaynaklanır? Bı bu hasarı nasıl hissederiz? Pek sık rastlanan bu sorun ciddi problemler yaratabilmektedir. Özellikle ilerlemiş yaşlarda sıklıkla gözlenir.

İçeriğin devamında kıkırdağın çürümesinin başlıca nedenlerinden, belirtilerinden ve tedavi yöntemlerinden detaylıca bahsedilmektedir.

Kıkırdak Çürümesinin Nedenleri Nelerdir?

1-)Travma Kaynaklı Nedenler

Kıkırdak hasarlarının en büyük nedeni fiziksel hasarlardır. Eklemlerde aşırı zorlama, eklem çıkıkları kıkırdağın zarar görmesine neden olabilir.

2-)Romatizmal Hastalık Kaynaklı Nedenler

Romatizmal hastalıklara bağlı eklem kireçlenmeleri kıkırdaklarda hasara yol açabilmektedir. Romatoid artrit hastalığı otoimmun bir hastalık olup vücudun kendi dokularına saldırmasi sonucu oluşur. El, ayak gibi daha çok küçük eklemlerde görülür ve eklem iltihaplanması olarak bilinir. Romatoid artrit hastalığı eklemdeki yapılara zarar verir.

3-)Kortizon Yan Etkisi Sonucunda

Kortizon genelde romatizmal hastalıklarda eklem ağrılarını dindirmek için kullanılır. Fakat uzun süre fazla kullanılması sonucu eklem hasarlarına yol açmaktadır. Bu durum “iki ucu keskin bıçak” diye anılır.

Kıkırdak Çürümesinin Belirtileri ve Tedavisi

  • Kıkırdak sorunlarından kaynaklanan belirtiler sıklıkla karşılaşılan durumlar olduğu için pek önemsenmez. Önemsenmeyen bu ağrılar ciddi problemlerin habercisi olabilir. Hareket kısıtlılığı olması ve eklem bölgelerinde istirahat edilmesine rağmen geçmeyen ağrılar, ciddi eklem problemlerinin habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.
  • Kıkırdak kendini tamir edemez ve kıkırdak hasarının olduğu bölge eklemin yük binen bölgesi ise ilaçlar, fizik tedavi ve eklem içerisine hyalüronik asit enjekte edilir. Bu yöntemler tedavi edici değildir fakat ağrıların dinmesini ve hareket edebilmeyi sağlar.
  • Eklem hasarlarıyla erken yaşlarda karşılaşılırsa tedavisi cerrahi yöntemlerdir. Ameliyatlar açık veya kapalı şekilde yapılabiliyor. Kıkırdağın yük binmeyen bölgelerinden alınan parçalar hasarlı bölgelere konur. Bir diğer cerrahi yöntem ise kıkırdak naklidir. Son yıllarda artan bir yöntemdir. İstenilen büyüklükte kıkırdak nakil edilebilir olduğu için avantajlıdır. Dünyada yapılan çalışmalarda %80-90 başarı oranı vardır. Fakat masraflı bir ameliyattır.

Eklem kıkırdağının çürümesi ile ilgili daha detaylı bilgi ve doğru tetkik-tedavi yöntemleri için muhakkak uzman hekimden bilgi alınmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ