El Parmağında Şişlik

  • 09 Haziran 2017
  • 6.693 kez görüntülendi.
El Parmağında Şişlik

Parmakta gözlenen bir şişliğin sebebi çok farklı etkenlerden kaynaklı olabilir. Bu durumda parmak şişmesinin hangi bölgede olduğunun anlaşılması gerekir. Özellikle;

  • Kemiği saran dokudaki şişmeler(yani yumuşak dokudaki şişmeler),
  • Kemiğin içinde,
  • Parmak eklemlerinde

gözlenen şişmeler vardır. Şişmenin kaynaklandığı yere göre incinmeden ötürü, iltihabi bir sebepten ya da bağışıklık sisteminden kaynaklı bir hastalığın da habercisi olabilir. Bu nedenle parmaktaki şişmeler çok da hafife alınmamalıdır.

Parmakta gözlenen şişmeler genellikle bir yere çarpma, darbe ya da burkulmalarla olur. Bu durumda kemiği saran dokunun içerisinde iltihaplanma olmasıyla ve yumuşak doku zedelenmesi ile kendini gösterir. Tek bir bölgede şişme olarak kendisini gösteren bu hasarlar dışında komple çarpma ya da burkma dışındaki oynar eklemlerde de şişmeler var ise bu durum başka bir hastalığın göstergesi olabilir.

Şişmelerin böcek sokması ya da ciltte oluşan bir beze ile kendini göstermesi durumu da vardır. Böcek sokması ile gözlenen şişliklerde ağrı ve acının yanında yanma, kaşıntı ve kızarıklık da olur. Ve o bölgenin şişmesine sebep olur. Alerjik bir şişmede de aynı özellikler gözlenir. Elde gözlenen yağ bezeleri genelde zararsızdır ve hekimin müdahalesi ile o beze alınarak olası zararın önüne geçilir.

Parmak Ekleminde Şişlik Nedenleri Nelerdir?

  • İncinme, darbe, çarpma ile gözlenen yumuşak doku zedelenmeleri,
  • İltihaplanmalar; kesilen deriden içeri ya da kırılmalardan sonra çok sıklıkla gözlenir.
  • Lenf ödemi; lenf sıvısının parmak eklemleri arasında birikerek, sıvının yarattığı şişlikler.
  • Romatoid artrit: Bağışıklık sistemini etkileyen önemli bir hastalıktır.
  • Osteoartrit: Kemik dokusunun ve kıkırdağın zedelenmesine sebep olan önemli bir hastalıktır.

Bunlardan özellikle bağışıklık sistemi ile ilgili olan şişmelerde sadece bir yerde değil zamanla tüm eklemlerde şişme gözlenir. Kişi önemsemeyip sadece bir burkulma ile oluşan şişlik zannedebilir. Fakat bu durum tüm ele, ayaklara da vurabilir. Romatizma hastalıklarının genellikle kendini göstermesi bu şekilde olmaktadır.

Parmak Şişmesi Tedavisi

Şişliğin sebebine göre tedaviler değişmektedir. Fakat önemli bir sebep olan romatoid artritte tedavi için mutlaka ilaç kullanımı ve fizik tedavi ile desteklenmesi gerekir. Kişinin uzman hekim kontrolünde en kısa sürede tedaviye başlaması hastalığın seyrini yavaşlatacaktır.

Burkulma ve çarpma ile olanlarda ise buz koyarak, bandajla sararak ve şiş bölgeyi daha yukarıda tutup kan dolaşımını hızlandırarak tedaviye başlanabilir. İleri düzeydekilerde uzman hekimin ilaç tedavisine ve cerrahi müdahaleye başvurulabilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ