Emzirirken Terliyorum

  • 22 Mart 2018
  • 9.753 kez görüntülendi.
Emzirirken Terliyorum

Emzirme dönemi, tıpkı lohusalık dönemi gibi anne açısından son derece hassas bir dönemdir. Annenin bu dönemde tükettiği tüm besinler bebeğe geçebilir. Bu nedenle de beslenme düzenine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle her rahatsızlıkta ilaç alınmaması, bitkisel çayların rastgele içilmemesi çok önemlidir. Çeşitli nedenlerle emziren annelerde terleme sorunu ortaya çıkabilir. Sıcak basması ile başlayan süreç sonunda anne terler. Soğuk algınlığı ya annenin enfeksiyon kapması gibi durumlar emzirme esnasında terlemenin temel nedenleri olarak bilinmektedir.

Emziren Annelerde Vücut Isısının Düşürülmesi

  • Ilık su ile duÅŸ almak bedensel olarak rahatlama ve ferahlama saÄŸlayacaktır.
  • OlabildiÄŸince su tüketmek, sıvı alımını artırmak, annenin terleme sorununa çözüm olabilir.
  • Kıyafet tercihleri de bu süreçte oldukça önemlidir. Emzirme sırasında çok terleyen annelerin, mevsimlik hafif ve rahat giysiler tercih etmeleri gerekir.
  • Annenin bulunduÄŸu ve bebeÄŸi emzirdiÄŸi ortamın ferah, havalandırılmış ve düzen içinde olması, ruhsal olarak annenin rahat hissetmesini saÄŸlar ki, bu da terleme sorununun ortaya çıkmasını engelleyebilir.
  • DoÄŸumla birlikte alınan kilolar nedeniyle terleme olasılığı da artış gösterir. Bu yüzden de annenin bu kilolardan en kısa sürede kurtulması önemlidir.
  • Lohusalık döneminde terleme sorunu yaÅŸamayan annelerde, bu terleme durumu emzirme sürecinde de ortaya çıkabilmektedir.
  • Emzirme esnasında terleme durumu yaklaşık altı ay kadar devam eder ve ardından hormonsal durumlar yavaÅŸ yavaÅŸ normale döneceÄŸi için bu durumda da azalma görülür.

Süt Ateşi

Emziren annelerde sıcak basmasına neden olan bir neden de süt ateşi olarak ifade edilmektedir. Anne sütünün göğüste birikmesi ve buna bağlı olarak göğüste şişkinlik meydana gelmesi, vücut ısısında yükselmeye yol açabilmektedir. Bu durum lohusalık terlemesi ile karıştırılabilir ancak fark etmekte anne gecikirse durum ciddi bir sorun haline gelebilir. Göğüste enfeksiyon oluşumu ve yüksek ateş sorunu ortaya çıkabilir.

Süt ateşi, bebeğin olabildiğince sık bir biçimde emzirilmesi ile önlenebilmektedir. Aynı şekilde sütün pompa yardımıyla sağılması, göğüste süt bırakılmaması da rahatlık ve terlemenin engellenmesi bakımından önemli ayrıntılardır.

Süt ateşi meydana gelen annelerde, parasetamol grubuna ait ilaçlarla tedavi sağlanabilmektedir. Elbette bu ilaçlar doktora danışılmadan, hele ki emzirme sürecinde kesinlikle kullanılmamalıdır. İlaç kullanımı sonrasında hem göğüs hem de annenin bedensel olarak rahatlaması söz konusu olmaktadır. Ancak ateşin devam etmesi halinde, göğüs ucunda iltihaplanma varsa ve şişlik mevcut ise mutlaka cerrahi bir operasyon yapılması gerekmektedir. Operasyon sonrasında, tedavi bittikten hemen sonra anne bebeğini yeniden emzirmeye başlayabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ