Gaz Çıkarırken Ağlama

  • 01 Aralık 2016
  • 10.246 kez görüntülendi.
Gaz Çıkarırken Ağlama

Gaz çıkarırken ağlama sorununa bebeklerde sık rastlanmaktadır. Özellikle yeni anne ve baba olmuş ebeveynler bu durumda paniğe ve endişeye kapılırlar. Yeni doğan bebekler gaz çıkartırken zorlandıklarından ötürü bebekte ağlama baş gösterebilir. Ancak ilk olarak bu ağlamanın, gaz sorunundan mı yoksa normal bir ağlamamı olduğunun ayırt edilmesi gerekmektedir.

Bebekler yalnızca gaz probleminde değil, acıktıklarında ve altına yaptıklarında gibi bir çok durumda rahatsızlıklarını ağlayarak belli ederler. Bebeğin gaz sancısından ötürü ağlayıp ağlamadığını tespit edebilmek için bebeğin ağlama süresi büyük önem taşımaktadır. Eğer bebek karnının tok, altının ıslak olmamasına rağmen saatlerdir ağlıyorsa bunun nedeni gaz sancısı olabilir.

Bebekler Gaz Çıkarırken Neden Ağlar?

Daha çok yeni doğan ve 3 aylık bebeklerde rastlanan gaz sancısı şikayeti, bir çok nedenden kaynaklı olabilir.

Emzirme Esnasında Hava Yutması

Anne sütünün bebek için önemi yadsınamaz derecede mühimdir. Annenin bebeğini emzirme esnasında bebeğin hava yutması gaz probleminin başlıca nedenlerinden biridir. Bu nedenden bebekte gaz şikayetinin oluşmaması için bebeğin doğru emzirilmesi gerekmektedir.

Bebeğin emme sırasında hava yutmaması için, meme başını tamamen ağzına alması ve yavaş yavaş emmesi sağlanmalıdır.

Tüketilen Mama

Bebeklerin sindirim sistemleri, yetişkinler kadar gelişmemiş olduğundan besinlerin parçalanması sırasında gaz sancısı sorunu meydana gelebilir. Özellikle biberon maması ile beslenen bebeklerde, bu sebepten gaz ve gaz sancısı şikayetine sık rastlanmaktadır.

Bebeklerde Gaz Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?

Bebeklerde fazlaca görülen gaz problemini gidermek ve onun rahatlamasını sağlamak için bir takım yöntemler uygulanabilir.

Bebeğin Sırtını Sıvazlayarak Yardımcı Olun

Özellikle annenin emzirme sırasında memeyi değiştirmesi sonucunda bebeğin hava yutmasına ve dolayısıyla gaz sorununa sık rastlanır. Emzirmeden sonra bebeğin sırtını sıvazlayarak(hafif bir şekilde) gaz çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz. Sırt sıvazlama işleminin 3-5 dk yapılması genellikle yeterli olmaktadır.

Bebekte gaz sancısını önlemek adına emzirme pozisyonunun doğru olmasına dikkat edilmelidir.

Doğru Emzirme Pozisyonu

Annenin bebeği doğru şekilde emzirmesi bebeğin hava yutmasını önleyerek, gaz sancısı şikayetini engelleyicidir. İlk olarak annenin bebeği emzirmek için rahat bir pozisyona geçmesi ardından ise bebeği kucağına alarak koluna yatırması gerekmektedir. Bu sırada kol bölgesine ağırlık bineceğinden, destek amaçlı sandalye/koltukta oturarak emzirme tercih edilebilir. Kola doğru yatırıldıktan sonra bebeğin rahat olduğundan emin olunmalı ve memenin tamamını ağzına alacak şekilde emzirilmelidir. Doğru emzirme yöntemi sayesinde olası hava yutma ve buna bağlı gaz sancısı şikayetini gidermek mümkündür.

Gaz çıkarırken ağlama şikayeti sık sık tekrar ediyorsa, kesinlikle ihmal edilmemesi altında yatan neden ve nedene yönelik müdahale için uzman doktora başvurulmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ