Gebelikte Açlık Hissi

  • 08 Şubat 2018
  • 2.175 kez görüntülendi.
Gebelikte Açlık Hissi

Gebelik sürecinde, halk arasında “aşermek” olarak bilinen açlık hissetme durumu sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Bu durumun birden fazla nedeni vardır ve bu nedenler bilinerek, bunlara göre önlemler alınması gerekmektedir.

Gebelikte Açlık Hissi Nedenleri Nelerdir?

  • Bebeğin gebelik süreci içerisinde hızla büyümesi, gittikçe rahimde daha fazla yer kaplaması ve buna bağlı olarak da annenin tükettiği besinlerden daha fazlasını bünyesine alması, açlık hissinin başlıca nedenidir.
  • Gıdaların iyi bir biçimde çiğnenmemesi, hızlı yutulması ya da çok hızlı yenmesi gibi durumlarda da gebelik sürecinde açlık hissi sık sık ortaya çıkabilmektedir. Anne adayının gıdaları düzenli ve yavaş yavaş çiğneyerek yutması bu süreçte çok önemlidir. Aynı zamanda alınan gıdalar da bu sürece uygun olacak şekilde tercih edilmeli, beslenme programı bu doğrultuda yapılmalıdır.
  • Gebe anne adayının çok fazla su içmesi de açlık hissi duymasına yol açabilir. Bu nedenle sıvı alımı aşırıya kaçılmadan yapılmalıdır.
  • Gebelik süreci dahilinde aşırı yağlı ve aşırı baharat içeren besinlerin tüketimi, midenin iç yüzünde hasara ya da tahrişe neden olabilir. Bu durumda gebe kişi, ciddi bir ağrı hissedebilir.

Gebelikte Açlık Hissine Karşı Çözümler

Atıştırmalık besinler, gebe kişinin sürekli yanında taşıması gereken besinlerdir. Özellikle evin dışında zaman geçirmek durumu söz konusu ise çantada mutlaka kraker türü bir besin bulundurulmalıdır. Hazır besin tüketiminden kaçınma konusunda daha özenli davranmak isteyen anne adayları da kuru meyve ya da kuruyemiş gibi besinleri tercih edebilir. Bu süreçte, açlık hissinin duyulmaması için anne adayının normal zamanlara göre daha sık aralıklarla besin tüketmesi gerekir. Tüketilen besinlerin vitamin ve mineral açısından zengin olmasına ve aynı zamana da sağlıklı gıdalar içermesine dikkat edilmelidir.

Gebelikte Ortaya Çıkan Sorunlar

Gebe anne adaylarında bazı sorunlar normal bireylere kıyasla daha fazla ortaya çıkar ve bu sorunlar genellikle açlık hissinden daha rahatsız edici boyutlardadır. Özellikle;

  • Midenin sürekli olarak kazınması,
  • Midenin yanması,
  • Mideden acı su ya da koku gelmesi,
  • Mide bulantısı ve buna bağlı olarak gerçekleşen kusma,
  • Tatminsizlik hisleri ön plana çıkmaktadır.

Bu sorunlar genellikle ikinci ay itibariyle görülmeye başlar ve üçüncü ay sonuna kadar sürer. Bu sorunlar ortaya çıktığında anne adayı endişelenmemeli, uzman doktoruna mutlaka başvurmalıdır. Doktor önerisi ile bulantı ve kusmayı engelleyecek, gebeliğe zarar vermeyecek bazı ilaçların alımı sağlanabilir. Bu ilaçlar anne adayını büyük oranda rahatlatacaktır. Mide ile ilgili olarak ortaya çıkan sorunlarda ise, yine zararsız ama mideye iyi gelecek ilaçlar yine doktor gözetiminde kullanılabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ