Gebelikte Memede Kitle

  • 05 Aralık 2017
  • 2.865 kez görüntülendi.
Gebelikte Memede Kitle

Göğüste kitle oluşumu sadece hamilelikte değil, özellikle regl döngüsünün başlamasından sonra bütün kadınlarda görülebilir. Bireyin hem hastanede düzenli bir şekilde uzman doktor tarafından muayene olması hem de evde kendisini muayene etmesi gerekir. Tanımı konulamayan bir kitle fark edildiğinde doktora başvurulmalıdır.

Hamilelikte memede kitle fark edilmesi diğer zamanlara göre ciddi bir durumdur. Fakat gebelik sürecinin başlamasıyla vücutta oluşan değişimlerde, bazen kitle fark edilememektedir. Bu yüzden anne sağlığı ve bebek sağlığı için gerekli olan düzenli kontroller büyük önem taşır. Kitlenin fark edilmemesi ve büyümesi halinde meme kanserine yol açabilir. Ve geç fark etme sonrası yapılması gereken müdahalenin bebeğe ve anneye zarar verme riski vardır.

Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Evde düzenli yapılan meme muayenesi sonradan tehlikeli olacak birçok durumu engelleyebilir. Göğüsün hassas olmadığı yani reglden sonrası yedinci gün yapmak daha sağlıklı bir sonuç verecektir. Kadının kendisini görebileceği şekilde önce görsel olarak kontrol etmesi gerekir. Ardından kasları gerdirerek bir değişiklik olup olmadığına bakılmalıdır. Meme üzerinde parmaklar gezdirilerek kitle oluşumu fark edilebilir.

Gebelikte Memede Kitle Neden Oluşur?

Genellikle memedeki kitle oluşumu kanser kaynaklı olabilir. Bunun dışında süt bezlerinin gelişip, göğsün değişime uğraması sonucu olabilir. Vücudun fazla su birikimi sonucu oluşan ödem ön ayak olabilir. Gebelikte oluşan yağ bezleri kitleye dönüşebilir. Fakat bunlardan en ciddi tehlike taşıyanı kanser oluşumlu kitlelerdir.

Gebelik sürecinin hangi yaş dahilinde oluştuğu meme kanserinde önemli bir etkidir. Erken yaşta gebelik meme kanserine karşı kadını koruyabilir. Çünkü bir kadın için doğum yapmak meme dokusundaki gelişmelere katkı sağlar. Özellikle 30 yaşından önce ikinci kez doğum yapan kadınlarda meme kanseri riski azalır. Bebek doğumundan sonra uzun süreli emzirme de riski azaltan unsurlardandır. Geç yaşta doğum yapmak kitleleri çoğaltabilir.

Hamilelik Döneminde Uygulanabilecek Tedaviler

En kolay tedavi kitlenin kurutulmasıdır. Fakat bu kurutma işlemi her kitle için yapılamamaktır. Genel olarak kitlenin alınması sağlanır. Alınan kitledeki sıvı laboratuvara gönderilir. Kistin neden kaynaklandığının tespit edilmesi bir sonraki aşama için faydalı olacaktır. Kitlenin tamamını almak yerine kimi zaman biyopsi yöntemi de kullanılabilir.

Kadın doğum uzmanı tarafından yapılan muayene sonrası meme kanseri riski olması halinde hamilelik döneminde tedaviye başlamak gerekir. Fakat yapılacak tedavi anne ve bebeğin sağlığı için dikkatli seçilmelidir. Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi, radyasyon ve ilaç tedavileri anne karnındaki bebeğe zarar verebilir.

Bu yüzden öncelikli olarak doktorlar cerrahi bir operasyon ile kanserli bölgeyi temizlemeyi tercih eder. Yanlış bilinen bir durum ise annede oluşan kanserin bebeğe geçme ihtimalidir. Yalnızca kullanılacak ilaçların yan etkisi bebeği etkileyebilir. Bu yüzden doktorlar sürece uygun ilaç seçmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ