Gebelikte SoÄŸuk Su ve Dondurma

  • 10 Åžubat 2018
  • 1.720 kez görüntülendi.
Gebelikte SoÄŸuk Su ve Dondurma

Gebelikte soğuk su ve dondurma tüketimi anne adaylarının kafasını kurcalayan bir sorudur. Bu sorunun yanıtının mantığını kavramak adına, gebelikte beslenme konusuna genel hatlarıyla değinmek faydalı olacaktır.

Gebelikte Beslenme

Gebelikte tüketilen gıdalar konusunda dikkatli olunmalıdır. Tüketilmesi veya tüketilmemesi gereken gıdalar konusunda özen göstermek anne ve bebeğin sağlığı açısından mühim bir meseledir.
Sağlıklı ve dengeli beslenme, her zaman ve herkes için önemli bir konudur ve bu önem hamilelik döneminde iki katına çıkmaktadır. Anne ve bebeğin sağlık durumu, annenin değişen beslenme alışkanlıkları ve aldığı kilolar beslenme konusunda endişe yaratır. Beslenme uzmanları tarafından gebelik durumu için kişiye özel beslenme programları oluşturulmaktadır (beslenme programı ve diyet aynı şey değildir). Kişiye özel programlar bir yana, hamileler için doktorların genel geçer tavsiyeleri bulunmaktadır. Genel geçer tavsiyeler haricindeki özel durumlar doktorlara danışılmalıdır.

Özel sağlık durumları dışında normal seyirde ilerleyen gebelikler için doktorlar şu tavsiyelerde bulunmaktadır;

  • SaÄŸlıklı ve dengeli beslenmek: SaÄŸlıklı ve dengeli beslenmek diÄŸer insanlar için olduÄŸu gibi gebeler için de oldukça önemlidir. Tek taraflı beslenmekten kaçınmak gerekir. YaÄŸ, karbonhidrat, protein, vitamin ve mineraller gereken sıklık ve oranda tüketilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus yaÄŸ ve karbonhidratların çeÅŸitidir. Bu besin gruplarının yararları ve zararları bulunmaktadır. ÖrneÄŸin zeytinyağı faydalı bir yaÄŸ çeÅŸiti iken margarin son derece zararlı bir yaÄŸdır. Fazla tüketilmesi kalp ve damar hastalıkları, tansiyon ve ÅŸeker gibi hastalıkları tetiklemesi bakımından sakıncalıdır. Zararlı karbonhidratlara örnek olarak da beyaz un gösterilebilir. Beyaz un; vücudunuza herhangi bir fayda saÄŸlamadığı gibi birçok hastalığın tetikleyicisi olabilir. Alternatif olarak tam buÄŸday unu, çavdar unu gibi unlar tavsiye edilmektedir.
  • Kalori miktarı: Gebeler, diÄŸer insanlardan (günlük) 300 kilokalori daha fazla tüketmelidir. Bu da günlük 2300 kilokalori gibi bir rakama tekabül eder.
  • Vitamin ve mineral takviyesi: Gebelerde vitamin ve mineral eksikliÄŸi çok karşılaşılan bir durumdur. Bu sebeple doktorlar bazı takviye ilaçlar verebilir. Folik asit vitamini ve demir takviyesi sık sık önerilmektedir. Fakat doktora danışmadan kesinlikle kullanmamak gerekir. Beslenmesi yetersiz olan gebeler, yine doktor kontrolünde multivitamin prepatları da kullanırlar.

Gebelikte Tavsiye Edilen Gıdalar

  • Protein bakımından zengin gıdalar; pastörize süt, yoÄŸurt ve peynir, iyi piÅŸmiÅŸ et ve yumurta gibi.
  • Kalsiyum bakımından zengin gıdalar; badem, lahana, pastörize süt, yoÄŸurt ve peynir, yeÅŸil yapraklı sebzeler gibi.
  • Demir içeren gıdalar; yeÅŸil yapraklı sebzeler, iyi piÅŸmiÅŸ beyaz ve kırmızı et, iyi piÅŸmiÅŸ sakatatlar ve üzüm pekmezi gibi.
  • Folik asit içeren gıdalar; lahana, marul, ıspanak, kepekli ve tam tahıllı ekmekler, baklagiller ve yulaf gibi.
  • C vitamini içeren gıdalar; turunçgiller, biber, kavun, kivi, limon, çilek, domates ve mango gibi.
  • Bunların dışında; su, ceviz ve balık gebelik döneminde bol bol tüketilmelidir.

Uzak Durulması Gereken Gıdalar

  • Çay, kahve, kola gibi kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Hatta kola tüketilmemelidir. Bunların yerine bitki çayları tercih edilebilir.
  • Alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır.
  • ÇiÄŸ köfte, piÅŸmemiÅŸ yumurta, piÅŸmemiÅŸ veya az piÅŸmiÅŸ et, pastörize olmayan süt ve süt ürünlerinden uzak durulmalıdır. Bu tarz gıdalar bakteri ürettikleri için zararlıdır.
  • Çok sıcak ve çok soÄŸuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Bu tarz gıdalar doÄŸrudan bebeÄŸi etkilemese de annenin hastalanmasına neden olup hamilelik sürecini olumsuz etkileyebilir.

Gebelikte soğuk su ve dondurma tüketimini son madde ile açıklamış olduk. Anne sağlığını etkilememesi bakımından bu gıdalara tedbirli yaklaşmak gereklidir. Doktorlar bu gıdaların az miktarlarda tüketilebileceğini söylese de suyun ılımasını, dondurmanın hafif erimeye başlamasını beklemek gibi küçük tedbirler alınabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ