Geçmeyen Burun Tıkanıklığı

  • 08 Aralık 2016
  • 29.139 kez görüntülendi.
Geçmeyen Burun Tıkanıklığı

Vücutta solunum ve koku alma gibi önemli fonksiyonlara sahip burunda, çeşitli nedenlerden tıkanıklık meydana gelebilmektedir. Oluşan burun tıkanıklığı, kişinin rahat koku alamamasına ve solunum esnasında zorlanmasına neden olur. Özellikle soğuk kış günlerinde rastlanan grip, nezle gibi viral enfeksiyonlara bağlı olarak burun tıkanıklığı şikayetine sık rastlanmaktadır. Bu tarz viral enfeksiyonlar, mukozada bir takım değişikliklere yol açarak tıkanıklığa neden olmaktadırlar.

Kimi zaman grip, nezle gibi basit nedenlerden kaynaklı burun tıkanıklığı görülse de bazen sinüzit gibi rahatsızlıkların neticesinde de bu şikayete rastlanmaktadır. Burun tıkanıklığı kısa süreli olabileceği gibi uzun süreli de görülebilir. Tıkanıklığın altında yatan nedenini doğru tespiti ve nedene yönelik uygulanacak tedavi için uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

Burun Tıkanıklığı Nedenleri Nelerdir?

Viral Enfeksiyonlar(Grip, Nezle gibi)

Özellikle kış mevsiminde fazlaca görülen viral enfeksiyonlardan olan grip ve nezle, burun tıkanıklığının en yaygın sebeplerindendir. Soğuk algınlığı rahatsızlıklarını takiben ateş, baş ağrısı, üşüme, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler baş gösterir. Soğuk algınlığı rahatsızlığının geçmesiyle birlikte burun tıkanıklığı da ortadan kalkmış olur. Genellikle kısa sürelidir.

Sinüzit

Her yaştan kimsede görülebilen sinüzit gibi bakteriyel enfeksiyonlar da burun tıkanıklığına yol açabilmektedir. Akut ve kronik olmak üzere iki şekilde görülebilir. Rahatsızlık ilk olarak kendini; gözaltında ve alın bölgesindeki ağrılarla belli eder. Aynı zamanda burun mukozasında şişlik oluşumunu tetikleyerek, burun tıkanıklığına neden olabilmektedir.

Kış aylarında kişinin kendini soğuktan koruması, sağlıklı-dengeli beslenme programları izlemesi ve vücudu güçlendirici vitaminler alması rahatsızlığı büyük ölçüde önleyicidir.

Burun Eti Büyümesi

Yetişkinlerde burun tıkanıklığının en yaygın nedeni; burun eti büyümesidir. Burun bölgesine doğru alınan darbe veya hasara bağlı olarak, burun eğriliği gözlenebilir. Burun eğriliğinin olduğu kısımdaki burun eti büyüyerek, burun tıkanıklığı sorununa yol açabilmektedir.

Burun tıkanıklığı bir çok nedenden ötürü meydana gelebilir. Şikayetin tedavisi açısından problemin altında yatan nedenin tespiti büyük önem arz etmektedir. Doğru tetkik ve tedavi için mutlaka uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Bulunulan Ortam

Burun tıkanıklığı burundan nefes almayı önleyici olduğundan, kişinin bulunduğu ortamın nemi ve ısısı gibi değerler oldukça önemlidir. Özellikle yatak odasının ne çok nemli ne çok kuru ne de çok sıcak olmaması gerekmektedir. Aksi takdirde kişide daha farklı sorunlar baş gösterebilir.

Bol Bol Su İçilmeli

Suyun sağlık açısından faydası saymakla bitmez. Soğuk algınlığı durumunda veya burun tıkanıklığı halinde bol miktarda su içmek de önerilenler arasındadır.

Tuz ve Karbonat Karışımı

Her evde bulunan tuz ve karbonat karışımı sayesinde de burun tıkanıklığı giderilebilir. 1 bardak su bardağının içerisine bir çay kaşığı kadar karbonat ve tuz ilave edin, iyice karıştırın. Bu karışımı burna doğru uygulamak, tıkanıklığın giderilmesinde etkili olabilmektedir.

Burun tıkanıklığının tedavisi çoğu zaman altında yatan nedenle ilintilidir. Bu yüzden uzun süredir geçmeyen burun tıkanıklığı şikayetlerinde bir an önce doğru tedavi için uzmana başvurulması tavsiye edilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ