Geçmeyen Burun Yarası
Günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen geçmeyen burun yarası, ileri seviyelerde daha büyük problemlere yol açabilmektedir. Bilindiği gibi burun, vücudumuzun en önemli ve en hassas bölümlerinden bir tanesidir. Zaman içinde kendiliğinden ortaya çıkan veya bir rahatsızlık sonucunda meydana gelen burun yaraları, zamanla kronik bir hale gelebilir. Üzerinde kabuklaşma ve zorlandığında kanama gibi sonuçlar doğurabilir. Aynı zamanda hem acı verici hem de nefes almayı engelleyici bir durum halini de alabilir.
Burun İçinde Yara Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?
- Kronik hale gelmesi ile bilinen herpes tarzındaki yaralar, burun içi yaralarda da etkilidir. Genellikle uçuk olarak ifade edilen ve buna neden olan virüslerin burun içine yerleşmesi ile ortaya çıkan bu yaralar, rahatsızlık hissi vermesinin yanı sıra can acıtıcı olabilir. Bazen burnun içindeki yara geçer, ancak kısa süre sonra yeniden ortaya çıkabilir. Bu da tamamen bu virüslerin oluşumu ve hareketi ile ilgilidir.
- Burun operasyonu geçiren kişilerde de kimi zaman bu tip yaralar ortaya çıkabilir. Eğer bu yara ile birey oynar ve kabuğunu koparırsa, son derece hassas olan burun mukozasında, bu yara hali kalıcı bir hale gelebilir. Bunun yanı sıra burnun içinde yer alan lezyonların koparılması da bu durumun sebeplerinden bir tanesidir.
- Burun yaralarının kanaması da söz konusu olabilmektedir. Bu gibi durumlarda birey, burnu zorlayıcı hareket ve durumlardan kaçınmalıdır. Söz gelimi sürekli burunla oynamak ya da çok sert bir şekilde nefes vererek burnu temizlemek, yaranın tazelenmesine ve kabuğun kopmasına neden olabilir.
Burun yaraları kimi zamanda dış faktörlerden kaynaklanır. Burnun içinde yeterince nem kalmamasına neden olan çok kuru havalarda, burun içinde bir tür yara oluşması muhtemeldir. Bu yara kalıcı hale gelebilmektedir.
Burun Yarası Tedavisi
Her ne kadar ciddiye alınmasa da burun içinde oluşan yaralar tehlikeli olabilir. Çünkü burnun iç yüzeyindeki damarlar beyin ile doğrudan bağlantılıdır ve felç ile bile sonuçlanabilir. Bu nedenle burun için uygun koşullarda, nemli ortamlarda vakit geçirmek, buna imkan yoksa burnun içini nemli tutmak son derece önemlidir. Bunun yanında kişinin sürekli burnuyla oynaması nedeniyle ortaya bir yara çıkmışsa, bu bölgeye dokunmamak için çaba göstermek gerekmektedir.
Özellikle burnun iç kısmı için üretilen kremler, yaranın iyileşmesine ve kısa vadede yara kabuğunun yumuşatılmasına katkı sağlayacaktır. Nefes alma konusunda bir zorlanma söz konusu ise ve bu zorlanma burun yarası temelliyse bu durum ciddiye alınmalıdır.