Genç Yaşta Diş Çürümesi

  • 05 Ocak 2018
  • 2.888 kez görüntülendi.
Genç Yaşta Diş Çürümesi

Hayatın erken dönemlerinde diş çürümesi sık karşılaşılan bir durumdur. Doğumdan sonra 6-8. aylarda süt dişler çıkmaya başlar. Sonra süt dişler dökülerek yerine olgun dişler çıkar.

Diş, bazı organik ve inorganik maddelerden oluşur. Süt dişler daha fazla organik madde içerdiğinden çürümesi olgun dişlere göre daha kolaydır. Bu yüzden çocukluk döneminde diş çürüğü çok sık karşılaşılan bir durumdur. Süt dişler dökülüp yerine yeni olgun dişler çıkacağı için süt dişlerin çürümesi pek önemsenmez. Fakat çocukluk döneminde süt dişlerinde meydana gelen çürük ve benzeri problemler birçok ağız, çene problemine yol açacağı gibi kendinden sonra gelecek olgun dişleri de olumsuz etkiler. Bu yüzden süt dişlerin sağlığı son derece önemlidir.

Genç Yaşta Diş Çürümesinin Nedenleri Nelerdir?

1-)Tüketilen Gıda Ürünleri

Çocuklarda diş çürümesinin en sık görülen nedeni aşırı çikolata ve şekerli besinlerin tüketilmesi ve ağız temizliğine dikkat edilmemesidir. Ağız içerisinde mikroorganizmalar bulunur. Şekerli besinler tükettiğimizde ağız içerisinde kalan şeker parçaları mikroorganizmaların beslenip çoğalması için uygun ortam sağlamış olur. Eğer ağız temizliğine dikkat edilmezse, bu mikroorganizmalar diş ve diş etine bulaşıp diş çürüklerine sebep olabilir.

2-)Flor Eksikliği

Flor minerali dişler için gereklidir ve dişlere sağlamlık verir. Flor eksikliğinde dişler zayıflar ve savunmasız hale gelir. Bunun sonucunda kolaylıkla çürür. Fakat flor mineralinin fazlasında diş renginde sararmaya neden olur. Bu yüzden eksik edilmemeli fakat gereğinden fazla da kullanılmamalıdır.
Tükürük içerisindeki maddeler ağız içerisinde mikroorganizma çoğalmasını engeller. Tükürük içerisinde birçok koruyucu ve iyileştirici madde bulunur. Eğer ağız kuruluğu gibi bir rahatsızlığınız varsa tükürüğün temizleme özelliğinden mahrum kalabilirsiniz. Bu durumda ağız içerisinde mikroorganizmalar çoğalarak diş çürümesine sebep olabilir.

3-)Diğer Nedenler

Bebeklerde ve çocuklarda görülen parmak emme alışkanlığı ve biberon kullanımı sürekli hale geldiğinde ağız ve diş yapısını bozarak birçok probleme yol açar.

Yine diş çürüğü oluşumunda genetik yatkınlığında etkili olduğu yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır.

Erken Yaşta Diş Çürümesinin Önüne Geçmek için Neler Yapılabilir?

  • Çürüğün önüne geçmek için en önemli yol ağız temizliğine dikkat etmektir. Doğumdan sonra 6-8. ayda ilk dişlerin çıkması ile diş temizliğine başlanmalıdır. Çocuk büyümesiyle birlikte bu alışkanlık çocuğa da kazandırılmalıdır.
  • Şeker ve çikolata tüketimi azaltılmalı ve tüketildikten sonra dişler fırçalanmalıdır.
  • Gece yatmadan önce dişler fırçalanmalı ve ardından hiçbir şey yenmemelidir.
  • Çocuk düzenli olarak diş kontrolüne götürülmelidir. Dişçiye karşı korkutulmamalıdır. Dişçiye giderse canının yanacağı gibi düşüncelerin oluşumunun önüne geçilmelidir.
  • Emzik ve biberon kullanımı 2,5 yaşından itibaren kesilmelidir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ