Geniz Eti Ameliyatından Sonra Horlama

  • 14 Aralık 2016
  • 15.286 kez görüntülendi.
Geniz Eti Ameliyatından Sonra Horlama

Çocuklarda çok fazla rastlanan geniz eti büyüklüğü burun tıkanıklığına yol açarak, çocuğun burundan nefes almasını engellemektedir. Her ne kadar normal şartlarda çocuklarda 14-15 yaşına kadar geniz etinin küçülmesi beklense de, çocukluk döneminde tam tersi yani geniz etinde büyüme meydana gelebilmektedir. Genellikle enfeksiyondan ötürü büyüyen geniz eti, burun boşluk kısmının tıkanmasına yol açarak rahat soluk alıp verme işleminin gerçekleştirilmesini önler.

Çocukta geniz eti büyümesinden ötürü sürekli olarak ağızdan soluk alıp verme eylemi gerçekleştirilir. Devamlı ağızdan soluk alıp verme ise çocuğun dış ortamdaki mikropları daha kolay almasına neden olmaktadır.

Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Geniz etinin büyüdüğü çocuklarda bir takım belirtilerle anlaşılabilir.

  • Çocukta işitme azlığı
  • Uyurken horlama
  • Uyku esnasında ağzın açık olması
  • Sık sık üst solunum yolu enfeksiyonlarının oluşması
  • Yüzde ve diş gelişiminde bir takım bozukluklar
  • Geniz eti büyüklüğü çok sık orta kulak iltihabına sebebiyet verebilir
  • Burundan soluk alıp verilemediğinden, oksijen yetersizliğine bağlı olarak çocukta dikkat dağınıklığı gözlenebilir.

Geniz Eti Ameliyatı

Geniz eti, yapısı gereği burun boşluğunun arka kısmında yer alır. Dış ortamdan alınan hava geniz etine çarpar ve mikropları bu bölgede bırakır. Ardından hava solunum yollarına doğru gitmektedir. Geniz etinin büyümesi durumunda ise burundan soluk alıp verme gittikçe zorlaşır ve dışarıdan alınan hava mikroplardan tam anlamıyla arınamadığından enfeksiyon ihtimali artış gösterir.

Çocukta geniz eti büyüklüğü ağızdan solunum yapmaya yol açarak, sık sık enfeksiyonel rahatsızlıkların oluşmasına ve çocuğun uyku kalitesinin düşmesine neden olabilmektedir.

Geniz eti büyüklüğü uzman hekimler tarafından genellikle endoskopi yöntemiyle teşhis edilmektedir. Bu yöntem sayesinde geniz etinin büyüklüğü izlenebilmektedir. Çocukların neredeyse ilk ameliyatlarından biri olan geniz eti ameliyatı, ortalama 15-20 dk sürmektedir. Cerrahi işlem genel anestezi ile yapıldığından çocuk hiç bir şekilde acı veya ağrı duymamaktadır.

Geniz Eti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Geniz eti ameliyatı olan çocuğun boğaz bölgesinde ağrı hissi olabilir. Normalde ameliyattan 3-4 saat sonra yemek yeme alışkanlıklarına dönebilir. Fakat ameliyattan sonraki ilk bir kaç gün genellikle uzmanlar tarafından, yumuşak ve ılık besinlerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Tedaviden sonra çocukta horlama, ağzı açık uyuma ve sık tekrarlayan enfeksiyonel rahatsızlıkların geçtiği gözlenir. Ameliyattan sonraki süreçte bu tarz şikayetler hala devam ediyorsa, konuyla ilgili doğru bilgi ve tedavi için kesinlikle uzman hekime danışılması önerilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ