Göğüs Kafesinde Geçici Yanma

  • 20 Aralık 2017
  • 11.628 kez görüntülendi.
Göğüs Kafesinde Geçici Yanma

Göğüs kafesinde yanma birçok insanın başına gelebilen bir durumdur. Genellikle sıradan bulunur ve fazla önemsenmez. Göğüs içerisinde akciğer ve kalp gibi hayati organlar bulunduğundan göğüs ağrıları ve yanmalar ihmal edilmemesi gereken bulgulardır. Erken teşhis edilmesi durumunda en az hasarla kurtulmamızı mümkünken hastalığın ilerlemesi durumunda ölüme kadar giden sonuçlarla karşılaşılabilir.

Göğüsteki Yanmaların Nedenleri Nelerdir?

1-)Kalp Rahatsızlıkları

Göğüs içerisinde birçok hayatı organlara bulunur. Bunlardan bir tanesi olan kalp vücuda kan pompalama görevindedir ve kalp rahatsızlıkları çok ciddi problemlere neden olabilir. Kalpte yaşanan sıkıntılar kendini göğüs kafesinde yanma olarak hissettirebilir. Hızlı nefes alıp verme ve kalp atışındaki düzensizlikler göğüste yanma şikayetine eşlik ediyorsa, sorun kalple ilgili olabilir.

Kalp kendi içerisindeki kandan beslenemez. Kalbi besleyen özel damarlar bulunur. Bu damarların farklı sebeplerden dolayı daralması veya tamamen tıkanması kalp krizine yol açar. Kalp krizi bulgularından bir tanesi göğüste yanmadır. Bu durum şiddetli kalp ağrısıyla kendini gösterirken nefes darlığı ve çarpıntı gibi bulgularda eşlik eder. Kalp krizi şüphesi varsa bir yere oturulması ve hemen hastaneye haber verilmelidir.

2-)Akciğer Rahatsızlıkları

Göğüs içerisinde bulunan bir başka organ olan akciğerin rahatsızlıklarında göğüste yanma hissi oluşabilir. Bronşit, emboli ve tüberküloz gibi rahatsızlıklarda böyle bir durumla karşılaşılabilir. Yanmaya birlikte öksürme, nefes darlığı, terleme gibi durumlar görülüyor ise sorun akciğerlerden kaynaklanıyor olabilir.

3-)Mide ve Sindirim Rahatsızlıkları

Göğüs yanmanın bir başka sebebi ise mide ve sindirim sisteminin diğer kısımlarındaki problemlerdir. Midede şiddetli yanmalar göğüs kafesinde hissedilebilir. Reflü hastalığında ise mide asiti yemek borusuna doğru yükselir ve yemek borusuna zarar verir. Bunun sonucunda göğüste orta hatta yanma hissedilir. Reflü hastalığında yanmaya gece terlemeleri eşlik edebilir.

Göğüsteki Yanmaların Tedavisi Nasıldır?

Göğüste birçok hayatı organlara bulunurken bunlarda oluşan sıkıntılar ölüme kadar götürebilir. Bu yüzden geçmeyen veya tekrarlayan yanmalar oluştuğunda doktora başvurulmalıdır. Yanmaya hangi şikayetlerin eşlik ettiği de önemlidir. Eğer kalp sorunları eşlik ediyor ve aniden ağrı oluşuyorsa, kalp krizi şüphesi olabilir. Bu yüzden son derece dikkatli olunmalıdır. Kalp krizinde düşüp hasar almamak için öncelikle oturulur ve hastaneye veya çevredeki insanlara haber verilir. Kalp krizinde ölümlerin büyük kısmı ilk bir saatte gerçekleşir bu yüzden vakit kaybetmeden hastaneye yetiştirilmesi gerekir.

Reflü hastalığı tanısı konmuşsa ilaçlarla mide asidinin etkisi azaltılır ve gerekli durumlarda cerrahi müdahale ile midede asitin kaçmasına sebep olan kapaklar düzeltilir. Bununla birlikte reflü hastalığında yaşam tarzı da çok önemlidir. Alınacak küçük önlemler reflü belirtilerini azaltır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ