Göğüs Kafesinde Kütleme
Göğüs kafesinde kütleme sesinin baş göstermesi, normalde sık olmayacak düzeyde meydana gelebilecek bir durumdur. Ancak bu durumun normal şartlar altında rutin bir şekilde meydana gelerek kronik hale gelmesi ciddi bir rahatsızlığın olduğunun göstergesi olabilir.
Genellikle meydana gelen bu durum göğüs kafesinde meydana gelen bir patolojik oluşumun ya da kemik yapısındaki bozuklukların habercisi olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durum ciddi ameliyat gerektiren operasyonlar olabilir, kişi hiç zaman kaybetmeden muhakkak uzman bir hekime gitmeli, gerekli tahlilleri yaptırmalı ve teşhise uygun tedavi uygulanmalıdır.
Göğüs Kafesindeki Kütlemenin Nedenleri Nelerdir?
1-)Kemik Hasarları
Göğüs kafesindeki kemiklerde meydana gelen bir hasar bu sesin oluşmasına neden olabilir. Genellikle travma sonrasında meydana gelen hasarın kalıcı bir hal alması ile oluşmaktadır.
Kırıklar ve çatlaklar sonucunda göğüs kafesinde harekete bağlı olarak kütleme oluşabilir. Bu durum özellikle yakın zamanda travma geçirmiş kişilerde meydana geliyor ise kişi hiç zaman kaybetmeden hasarın boyutunun ölçülmesi için uzman bir hekime gitmeli, gerekli tetkikleri yaptırmalı, film çektirmeli ve hasarın boyutuna göre gerekli müdahale yapılmalıdır.
2-)Kireçlenme
Kireçlenme, kemiklerde kütleme sesinin en sık duyulmasına neden olan hastalıklardan biridir. Genellikle kireçlenme yaşlılığa bağlı olarak meydana gelmektedir. Kişinin yeterince kemikleri besleyecek şekilde beslenmemesi bu durumun oluşumunu hızlandırabilir.
Kireçlenme uzun vadede kişinin ciddi bir şekilde ağrı duymasına, kemiklerin hareketler esnasında ağrımasına, hareket kabiliyetlerinin kısıtlanmasına sebep olmaktadır.
Kireçlenme bazı hastalıklardan kaynaklı özellikle eklem iltihaplanması rahatsızlıklarından kaynaklı çok daha erken safhalarda gözlenebilmektedir.
Kireçlenmeden kaynaklı göğüs bölgesinde bu tarz oluşumların meydana gelmesi durumunda kişinin semptomdan kurtulması için gerekli ilaç takviyelerinin yapılması gerekmektedir. Bu durumda aynı zamanda kişinin ilaç dozlarının yeterli olup olmadığına uzman doktorlar tarafından bakılır gerekli ise ilacın dozu arttırılır ya da yeni bir ilaç kombinasyonuna geçilir.
3-)Güvercin Kafes Hastalığı
Güvercin kafes hastalığı göğüs kafesinde eğriliğin ifadesinde kullanılan halk arası bir terimdir. Bu hastalık büyüme çağında en belirgin şekilde kendini göstermektedir.
Güvercin kafes hastalığında kaburgalarda büyümeye bağlı yamukluk söz konusudur. Bu yamukluk farkedildiği zaman hızla tedavi edilmelidir. Genellikle kişinin göğsünde ağrı duyması, hareket ederken zorlanma, şekil bozukluğu ve göğüsten gelen kütlemeler şeklinde kendini göstermektedir.
Tedavi metodunda genellikle cerrahi müdahale uygulanmaktadır. Bölgeye takılan platin ile yamukluk düzeltilmeye çalışılır.