Göz Asimetrisi
Gözler normal sağlıklı bir bireyde simetrik bir şekilde yerleşmiştir. Tam simetrik olmayan durumlar dahi göz ile ölçüm yapılmadan tam olarak anlaşılamamaktadır. Göz asimetrisi gözlerin simetrik olmama durumudur. Dışarıdan rahatça anlaşılabilen bu durum her hastada farklı boyutlarda olabilmektedir.
Göz asimetrisi doğuştan meydana gelebilen bir göz problemi olabileceği gibi çeşitli rahatsızlıklar sonucunda da meydana gelebilmektedir. Genelikle bu rahatsızlığa sahip kişilerde çeşitli görme problemleri de gözlenmektedir. Hatta hastalığın ilerlediği bazı kişilerde görme neredeyse imkansız bir hale gelmiştir. Göz asimetrisi olan kişilerin bazıları ameliyat ile sağlıklı bir görünümü kavuşabilir. Bu durum tamamen hastadan hastaya değişebilen, asimetrikliğin boyutuna ve bu durumu etkileyen faktörlerin durumuna göre değişiklik göstermektedir.
Göz Asimetrisi Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?
1-)Doğum Anormalileri
Kişinin hamileyken geçirmiş olduğu hastalıklar ya da hamilelik esnasında kullanılan ilaçlar bebekte çeşitli yan etkilerin ya da görünüm bozukluklarının gözlenmesine sebep olabilmektedir. Özellikle gebeliğin son aylarında kullanılan yanlış ilaçlar ya da geçirilen hastalıklar bebekte sakatlıklara sebep olabilir.
Hamilelik esnasında gözlenen bu durumlar göz asimetrisine sık sık sebep olabilmektedir. Böyle durumlar yapılan muayeneler ile sık sık ameliyat ve uygulanan son teknoloji sağlık uygulamaları ile düzeltilebilmektedir. Ancak bazı kalıtsal olgular ne yazık ki düzeltilemez.
2-)Enfeksiyon Kaynaklı Oluşumlar
Bu durum özelikle bebeklik ve küçük yaşlardaki çocuklarda gözlenmesi durumunda bebeğin gözlerinde kalıcı görme ya da anatomik hasarlara neden olabilmektedir. Göz steril bir ortamdır, hiçbir şekilde mikroorganizma içermemektedir. Göze herhangi bir şekilde mikroorganizma girmesi halinde enfeksiyon gelişebilir ve bunun sonucunda görme kayıpları, göz asimetrisi oluşabilir.
Böyle bir durumda anne ve babalar bilinçli olmalı, enfeksiyonun hızla yayılmasına imkan vermeden uzman bir doktordan yardım alarak uygun tedaviyi uygulamalı ve enfeksiyondan en az hasarla kurtulmalıdır.
3-)Travma Sonrasında
Göze yanlışlıkla kesici, delici cisimlerin girmesi ve göze zarar verilmesi gibi durumlarda gözde asimetrik bir duruş meydana gelebilir. Ne yazık ki bu tarz meydana gelen olgular genellikle geri dönüşsüz olarak meydana gelmektedir.
Kaza sonrasında gözde meydana gelen hasara doğru müdahalenin, bilen kişiler tarafından yapılması gözün eski sağlığına kavuşma oranınını arttırmaktadır.