Gözde Yanma ve Sulanma

  • 28 Kasım 2016
  • 8.009 kez görüntülendi.
Gözde Yanma ve Sulanma

Gözde yanma ve sulanmanın meydana gelmesi çeşitli çevresel faktörlerden kaynaklı olarak ya da hastalık kaynaklı olarak meydana gelebilmektedir. Çevresel faktörlerden olayı meydana gelen yanma ve sulanma etkiye sebep olacak durumun ortadan kaldırılması ile hızla düzelmektedir.

Hastalık kaynaklı gözde meydana gelen yanma ve sulanmanın düzeltilebilmesi için patolojik ve fizyolojik sistemlerde değişikliğe sebep olan etmenlerin bulunması ve doğru bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir.

Gözde Yanma ve Sulanma Nedenleri Nelerdir?

1-)Çevresel Faktörler

Gözde medyana gelen çevresel faktörlerden kaynaklı olarak gözde yanma ve sulanma gözlenebilir. Bu durum özellikle hava ile alakalıdır. Havanın aşırı güneşli olması, güneş ışığının gözler ile direkt temas etmesi, güneş gözlüğü kullanılmaması gözlerde yanmaya ve sulanmaya sebep olabilmektedir.

Aynı zamanda havanın çok kirli ve tozlu olması da bir diğer nedendir. Böyle havalarda göz korunaksız ise göze yabancı cisim kaçması söz konusu olabilir, buna bağlı olarak gözde yanma ve sulanma görülebilir.

2-)Enfeksiyon Kaynaklı

Gözler, steril bölgelerdir. Steril olmayan bir cisim ile gözün temas ettirilmesi bu bölgede mikroorganizmaların üremesine ve sonuçta enfeksiyon gözlenmesine sebep olabilir.

Gözde gözlenen enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak baş gösteren semptomlarda değişiklik meydana gelmektedir. En sık gözlenen semptomlar gözde yanma, kaşıntı, kızarıklık ve sulanmadır.

Gözde meydana gelen enfeksiyon hemen tedavi edilmelidir. Aksi halde kişinin görme duyusu tamamen yitirilebilir. Bu tarz enfeksiyon durumlarında genellikle antibiyotik içeren göz damlalarının kullanılması tavsiye edilmektedir. Ancak her türlü ilacın uzman doktor kontrolünde alınması gerekmekte, bilinçsizce ilaç kullanılmamalıdır.

3-)Yabancı Cisim Sokulması

Bu durum daha çok çocuklarda görülmektedir. Bilinci tam oturmamış çocuklarda yanlışlıkla göze yabancı cisim sokulması gözde yanmaya ve kızarıklığa aynı zamanda gözün sulanmasına sebep olabilmektedir.

Bu durum kaza sonucunda yetişkinlerde de meydana gelebilmektedir. Gözde yanma ve sulanma, alınan darbenin boyutuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ayrıca meydana gelen sulanma ve yanmanın süresi de alınan darbenin şiddetine ve kişinin iyileşme sürecine göre değişiklik göstermektedir.

4-)Alerjik Durumlar

Çeşitli polenlerin gözler ile temas etmesi durumunda özellikle polen alerjisi olan kişilerde gözlerde yanma ve sulanma şiddetli boyutlarda görülmektedir. Kişinin alerjiye sebep olan etmen ile temasının kesilmemesi durumunda oluşan etkiler devamlı olarak sürmektedir.

Alerjik durumlarda kişinin semptomlarını azaltmak amacı ile alerjen maddenin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ