Göze Klorlu Su Kaçması
Klor, doymuş tuz çözeltilerinden ya da erimiş sodyum klorürden elde edilmektedir. Klor suda az çözünen ve keskin kokusu olan bir maddedir. Vücudumuz için gerekli minerallere sahip olan klor, kas ve sinir sistemi için önemlidir. Vücudun pH derecesinin ayarlamasında da önemli bir etkendir.
Günümüzde sık kullanılan bir madde olan klor, içme sularının ve havuz sularının temizlenmesinde kullanılmaktadır. İçme sullarında klorun fazla olması özellikle sindirim sistemi için tehlike oluşturmaktadır.
Göze Klorlu Su Kaşmasının Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
Havuzların temizlenmesinde kullanılan klorun aşırı kullanımı cilde ve göze ciddi zararlar verebilmektedir. Bu nedenle havuzlarda kullanılan klor oranına dikkat edilmesi gerekmektedir. Havuzlara girerken gözleri, klorlu su kaçması ihtimaline karşı korumak için gözlük kullanmak önemlidir. Göze klorlu su kaçarsa oluşan belirtiler şöyle sıralanabilir:
- Yüzme sırasında göze kaçan klorlu su gözde yanma hissine ve buna bağlı olarak gözde kızarılık, şişme, ağrı gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Klor gibi kimyasal maddelerin sonucunda gözde oluşan enfeksiyona konjonktivit adı verilmektedir. Konjonktivit, gözün beyaz tabakasını ve göz kapaklarının iç yüzeyini kaplayan ince saydam bir tabakadır, yani gözün iltihaplanmasıdır ve tedavi edilmediği durumlarda göze ciddi hasarlar verebilmektedir. Bu hasarlar göz çevresinde ve içinde kızarıklık, göz yanması, gözde kanlanma gibi hastalıklara neden olabilmektedir.
- Lens kullanan kişilerin havuza girmeden önce lenslerini çıkarmaz ise lens üzerinde oluşan mikroplar gözde enfeksiyon oluşmasına neden olabilmektedir. Kontak lens ile suya girmek gözde oluşabilecek iltihaplanma ihtimalini arttırmaktadır.
- Alerjisi olan kişilerin bağışıklık sistemi zayıf olduğundan bu durumdan daha fazla etkilenebilmektedirler. Bu nedenle alerjisi olan kişilerin havuza girerken dikkat etmelerine ve önlem almalarına önem göstermesi gerekmektedir. Alerjisi olan kişilerde alerjik konjonktivit oluşabilmektedir.
Göze Klorlu Su Kaçtığında Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri
Gözleri klorlu sudan oluşabilecek hastalıklardan koruyabilmek için en kolay uygulanabilecek yöntem, gözü ve etrafını sarabilecek deniz gözlükleri kullanmaktır. Lens kullanan kişilerin havuza girmeden önce lenslerini çıkarması tavsiye edilmektedir. Gözü, oluşabilecek enfeksiyonlardan korumak için havuzdan çıktıktan sonra göz ve çevresinin su ile mutlaka yıkanması gerekmektedir.
Göze klorlu su kaçtığında eğer kendiliğinden geçmez ise oluşabilecek sorunlardan dolayı mutlaka bir göz doktorundan yardım alınması gerekmektedir. Doktor tarafından verilen göz damlası gibi ilaçlar tedavi için yeterli olacaktır. Ancak ihtimal edilir ya da tedavi ertelenirse gözde, göz yaraları, görme kaybı gibi ciddi kalıcı hasarlar meydana gelebilmektedir.