Gözlerin Sararması

  • 13 Haziran 2017
  • 9.122 kez görüntülendi.
Gözlerin Sararması

Göz akında oluşan sararma fizyolojik olabileceği gibi patolojik de olabilir. Gözün akının olduğu yani beyaz bölgesine sklera denir. Sklerada oluşan sararmalar zamanla oluşabilir. Yani yıllarca kullanılan bir eşyanın kendi rengini giderek kaybetmesi ya da renk değiştirmesi gibi skleranın da kişinin yaşından ötürü renk değiştirmesi giderek sararması fizyolojik olabilir.

Güneş ışınlarından ve ultraviyole ışınlardan kaynaklı olarak göz akı sararabilir. Bu sararmanın insan ırklarına göre de değişikliği olabilir. Özellikle ekvator ve çevresinde yaşayan siyahi ırkta göz akındaki sararmalar daha fazla olur. Beyaz ırkta da zamanla sararmalar olmasına rağmen siyahilerde skleradaki renk değişimi daha fazladır.

Göz Akının Sararması Neden Olur ?

  • Zamanla güneş ışınlarının etkisi ile de sklerada melanin pigmenti birikmesi ile oluşur. Yani vücutta tene rengini veren, göz zarında da bulunan melanin pigmenti miktarı artarsa göz akında sararmalar görülebilir. Fakat melanin miktarı fazla artıp ben oluşumuna neden de olabilir. Oluşan benlerin renkleri ve boyutları farklıdır. Önemli olan bir benin boyutu ya da rengi değişiyor mu ? Eğer değişim gözleniyor ise bu ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Özellikle gözde ben oluşması ve varolan bir benin büyüyüp renk değiştirmesi nadir de olsa göz tümörünün habercisi olabilir.
  • Gözlerde oluşan sarılığın diğer bir nedeni de vücutta bilirubin artması ile oluşan bir enfeksiyon hastalığı da olabilir. Sarılıktan kaynaklı bu göz ve deri sararmalarında kişinin gitmesi gereken doktor enfeksiyon hastalıkları uzmanıdır. Karaciğerden kaynaklı bir hastalık olan sarılığın tedavisi için düzenli olarak bilirubin seviyesinin takip edilmesi ve buna eş zamanlı da göz doktoru tarafından gözlerdeki sararmanın takip edilmesi gerekir. Sarılık safra kesesinde oluşan tıkanıklıklardan, safradaki taşlar veya kumlardan da kaynaklı olarak görülebilir. Böyle bir durumda en kısa sürede uzman hekime danışılması gerekir.
  • Hepatit hastalığının habercisi olarak da gözlerde ve deride sararmalara rastlanabilir. Bu da ciddi bir hastalık olduğu için hemen uzman hekime danışmak gerekir.
  • Gözde durduk yere beliren sarı lekeler de olabilir. Bu lekeler ileride körlüğe kadar gidebilecek bir hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle erken tedaviye başlanması gerekir. Göz tümörleri nedeni ile kişinin görme yetisini kaybetme riski doğmaktadır.

Göz sararması patolojik bir sebepten ise tedavi gerektirir ve kimi zaman ilaç tedavisi ile sürerken kimi zaman da cerrahi bir operasyona ihtiyaç duyulabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ