Hapşıramama Sorunu
Hapşırma vücudun doğal bir refleksidir. Doğal olması dışında karabiber veya bitkisel bazı tozların buruna girmesi sonucunda da hapşırma refleksi uyarılabilir. Hapşırma, vücudun savunma mekanizmalarındandır. Bazı kişiler diğer insanlara göre daha zor hapşırır.
Bazı kişiler ise refleksleri iyi gelişmiştir ve çok kolayca hapşırırlar. Hapşırmak için özel çabalar göstermeye veya hapşırmayı sağlayacak özel tozlar kullanmaya gerek yoktur. Ancak hapşırmak doğal bir durumdur. Üst solunum yollarındaki mukozayı temizleyici bir reflekstir ve enfeksiyonlardan temizler. Bu nedenle hastalık sırrasındaki hapşırma refleksi vücudu korur. Bu gibi durumlarda hapşırmak önemlidir.
Hapşırma Nedir?
Dış ortamdaki tozlar veya mikroorganizmalar veya ışık ve ısı değişiklikleri sonucunda hapşırma refleksi oluşur. Burundaki kıllar ve mukoza bu tozları tutar ve beyne sinyal gider. Beyne ulaşan sinyal hapşırmayı sağlar. Hapşırma refleksi kompleks bir olaydır. Birçok kas devreye girer. Yüz, boyun, omuz, göğüs çevresindeki kaslar devreye girerek akciğerlerdeki havayı sıkıştırırlar ve havanın çok hızlı bir şekilde dışarı çıkışını sağlarlar.
Hapşıramama Nedenleri Nelerdir?
- Kişi kendini sıkar ise hapşıramaz. Örneğin kişiler çok sessiz ortamlarda, toplantı sırasında, konferansta veya konuşurken hapşırma refleksi geldiği halde bunu tutarlar. Hapşıramama sorunu doğmuş olur.
- Eğer kişinin kaslarında bir problem varsa hapşıramayabilir. Hapşırma sırasında birçok kas görev alır. Bu kaslardan herhangi birinde meydana gelen sorun sonucu hapşırma olmayabilir.
- Kişi hapşırmadan önce derin bir nefes alırsa, hapşıramayabilir.
Hapşırma Nasıl Engellenebilir?
Kişiler bazı durumlarda hapşırmak istemeyebilir. Bu durumda kendilerini tutarlar. Fakat bazı kişilerde hapşırma refleksi çok güçlüdür ve kişiler çok sık hapşırırlar. Bu durumu engellemek için hapşırma hissi geldiği anda burun kemiğinin tam ortasındaki kıkırdak kısmı acı verici, sert bir şekilde sıkılabilir. Böylece hapşırma engellenmiş olur. Bu durum ne kadar sağlıklıdır bilinmez fakat hapşırmayı keser.
Hapşıramama Durumunda Hapşırma Nasıl Sağlanır?
- Kişide bu hapşırık refleksi gelişmediyse, kişilerin hapşırtıcı toz kullanmalarında çok büyük bir sakınca görülmez. Fakat kişilerde alerjik reaksiyon varsa hapşırtıcı toz kullanmamaları gerekir.
- Parlak ışığa bakmak hapşırık refleksini tetikler ve kişinin daha kolay hapşırmasını sağlar.
- Karabiber ve enfiye bazı bitkisel tozlar buruna çekilebilir. Bunun sonucunda da hapşırma kolayca sağlanır.
- Dış ortamdaki ışık ve ısıda ani bir değişiklik yapılabilir. Bu şekilde hapşırma kolaylaşacaktır.