Hapşıramıyorum

Hapşıramıyorum

Hapşırma; vücut refleksi olarak meydana gelen bir durumdur. Her yaş grubundaki kişilerde gözlenebilmektedir. Hapşırma esnasında vücuttaki birçok sistem saniyeler içerisinde durmakta ve tekrar hızla çalışmaya başlamaktadır. Bu duruma verilebilecek en güzel örnek kalbin durması ve saniyeden daha az bir zaman içerisinde tekrar çalışmaya başlamasıdır.

Hapşırma eylemi çeşitli nedenler ile meydana gelebilmektedir. Bu durum çevresel etmenlerden kaynaklı gözlenebileceği gibi çeşitli hastalıklardan kaynaklı da meydana gelebilmektedir.

“Hapşırma hissi geliyor ancak hapşıramıyorum kendimi çok kötü hissediyorum” cümlesini hemen hemen hepimiz birçok zaman kurmuşuzdur. Vücudun bu refleks ile oluşan harekete hazır olamaması durumunda kişi hapşıramaz. Böyle bir durumda asla hapşırmak için kişi kendini zorlamamalı, ekstra yöntemler denememelidir. Böyle bir durumda sağlığınıza ciddi bir zarar verebilirsiniz.

Hapşırma Neden Meydana Gelir?

1-)Alerjik Astım

Hava şartlarına bağlı olarak gözlenen hastalıklarında başında alerjik astım gelmektedir. Özellikle ilkbahar ve sonbahar ayları gibi mevsim geçişlerinde sıklıkla meydana gelmektedir. Alerjik astımı olan kişilerde artan histamin seviyesine bağlı olarak vücutta çeşitli semptomlar meydana gelmektedir. Bu semptomların başında sık sık hapşırma ve vücut salgılarında artış gelmektedir.

Alerjik astımı olan kişilerde mevsim geçişlerinde antihistaminik ilaç kullanımı gereklidir. İlaç kullanımına bağlı olarak hapşırma hissi oluşabilir ancak hapşırma meydana gelmeyebilir. Bu durum sık sık hapşırma ile meydana gelen hasarın önlenmesi için yapılmaktadır.

2-)Bakteri ve Virüs Kaynaklı Hastalıklar

Bakteri ve virüs kaynaklı üst ve alt solunum yolları enfeksiyonlarında sıklıkla hastalığın semptomlarından biri olarak hapşırma gözlenmektedir. Meydana gelen hapşırma hastalığın ilk evrelerinde daha sık ve şiddetli meydana gelebilmektedir. Böyle bir durumda sıklıkla kişi ard arda yaşanılan hapşırmaların sonucunda hapşıramama gibi bir süreç de yaşayabilmektedir.

Antibiyotik ya da antiviral ilaçların kullanımı ile meydana gelen hapşırma nöbetleri hızla tedavi edilebilmektedir. Kişinin düzenli ilaç kullanımı bu durumu düzeltmektedir. Bakteri ve virüs kaynaklı bir enfeksiyonun gözlenmesi esnasında kişinin kirli hava şartlarında bulunması meydana gelen hapşırma krizinin daha şiddetli gözlenmesine neden olabilmektedir.

NOT: Kişinin kirli hava şartları içerisinde bulunması burun mukozasının tahrip olmasına sebep olabilir. Burun mukozasında meydana gelen hasarın boyutuna bağlı olarak hapşırma gözlenebilmektedir. Kişinin kirli havadan uzaklaştırılması hapşırma krizinin kısa süre içerisinde geçmesini sağlamaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ