İğne Batması Tarzında Ağrı ve Elektriklenmeler

İğne Batması Tarzında Ağrı ve Elektriklenmeler

İğne batması tarzında ağrı ve elektriklenmeler şikayetinden kastedilen genellikle vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen karıncalanma ve uyuşma sorunları olmaktadır. Daha çok el ve ayaklarda gözlenen karıncalanma, uyuşma sorunu; sinir hasarından tutun da vitamin eksikliğine hatta karaciğer hastalıklarına kadar pek çok sağlık probleminden oluşabilmektedir.

El ve ayaklarda hissedilen uyuşmanın, iğne batması tarzında elektriklenmenin tedavisi için ilk olarak nedenin doğru saptanması gerekmektedir. Hissedilen elektriklenmelerin kronik sağlık sorunlarının habercisi olabileceği unutulmamalı ve bir an evvel tedavi için uzman hekime başvurulmalıdır.

Vücutta İğne Batma Hissi Neden Olur?

1-)Sinir Hasarı

Dışarıdan alınan uyarıları beynimize iletmekle görevli sinirlerde oluşabilecek hasara bağlı olarak vücutta iğne batması tarzında elektriklenmeler baş gösterebilmektedir. Sinirlere baskı uygulanması veya direkt olarak sinirin olduğu bölgeye fiziksel darbe alınması halinde sık görülür. Ancak sinir hasarında her seferinde fiziksel darbe olmasına gerek yoktur. Fiziksel kuvvet dışında diyabet, aşırı alkol kullanımı gibi başka problemler de sinir hasarına yol açabilmektedir.

2-)Vitamin Eksikliği

Yetersiz ve dengesiz beslenmenin kaçınılmaz sonu, vitamin eksikliğidir. Vücuda yeterli miktarda vitamin alınmamasını takiben vücutta iğne batması ve karıncalanma şikayetleri baş gösterir. Özellikle B12 vitamin eksikliğinde vücutta elektriklenme sorununa sık rastlanır. Hem sağlıklı ve uzun bir yaşam hem de olası karıncalanma, elektriklenme hissini önlemek adına sağlıklı-dengeli beslenme programları takip edilmelidir.

3-)Tiroid Bezi Rahatsızlıkları

Tiroid bezi hastalıklarını takiben vücutta iğne batma tarzında ağrı ve elektriklenmeler meydana gelebilir. Bu sebepten karıncalanma hissini genellikle yanma şikayeti takip eder.

4-)Diyabet(Şeker) Hastalığı

Midenin arka kısmında bulunan bir bez olan pankreastan salınan insülin hormonunun yeterli seviyede olmamasına bağlı olarak kandaki şeker miktarında artış gözlenebilir. Kandaki şeker miktarının yükselmesi ise diyabet hastalığı olarak tanımlanır.

Ayaklarda karıncalanma, uyuşma ve iğne batma tarzında ağrı semptomlarına diyabetten ötürü sık rastlanır. Ancak ayaklarda hissedilen karıncalanma hissi tek başına diyabet göstergesi olarak kabul edilemez. Eğer ayaklarda karıncalanmaya çok sık idrara çıkma, halsizlik, yorgunluk, istemsiz şekilde kilo kaybı gibi problemler de eşlik ediyorsa diyabetten şüphelenebilir. Konuyla ilgili doğru tetkik ve tedavi için bir an evvel sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

5-)Kullanılan Bazı İlaçların Yan Etkisi

Tedavi aşamasında alınan bazı ilaçların yan etkisi olarak ayaklarda karıncalanma ve iğne batma hissi problemi baş gösterebilmektedir. Eğer iğnelenmenin başlangıç zamanı ilaç kullanımının ilk dönemlerine denk geliyorsa, muhakkak konuyla ilgili uzman doktora bilgi verilmelidir.

6-)Romatizmal Hastalıklar

El ve ayaklarda hissedilen iğne batma tarzındaki ağrılar, romatizmal hastalıkların sonucu olarak görülebilir. Eğer karıncalanma hissine ağrı ve yanma eşlik ediyor ve hareket kısıtlılığı yaşanıyorsa, muhakkak tıbbi destek alınmalıdır.

7-)MS Hastalığı

İğne batma tarzında vücudun genelinde hissedilen karıncalanmaların başlıca nedenlerinden biri; MS yani multipl skleroz hastalığıdır. MS, bağışık sistemi hastalığıdır. Ancak tek başına iğne batma tarzında karıncalanma, ağrı şikayetleri MS’in göstergesi olarak kabul edilemez. Eğer karıncalanma hissine aşağıdaki semptomlardan en az birkaçı eşlik ediyorsa, derhal sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

  • Kol ve bacaklarda güç kaybı, ağrı,
  • Kabızlık,
  • Denge kaybı,
  • Halsizlik ve yorgunluk hali,
  • Hafıza problemleri(kısa süreli görülür genellikle),
  • Konuşma bozuklukları,
  • Görmede yaşanan sorunlar, bozukluklar,
  • Depresyon, bunalım halleri

Vücutta hissedilen karıncalanma ve elektriklenmelerin basit sorunlardan olabileceği gibi MS gibi çok daha ciddi sağlık sorunlarının göstergesi olabileceği ihtimali unutulmamalı ve mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ