İshal Ardından Kabızlık

  • 05 Ocak 2018
  • 5.209 kez görüntülendi.
İshal Ardından Kabızlık

İshal ardından kabızlık görülmesi birbirine çok zıt gibi görünse de anormal bir durum değildir. İshal durumunda vücut dışkıyla birlikte su kaybeder ve vücutta su açığı oluşur. İshale neden olan sebep ortadan kalktığında ve ishal geçtiğinde bağırsaklardan su emilimi artacak ve kabızlık oluşacaktır. Bu açıdan bakıldığında son derece normal bir durumdur. Fakat birbirini takip eden sürekli ishal ve ardından kabızlık bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının ve hastalıkların habercisi olabilir. Bu yüzden bu gibi birbirini takip eden durumlarda doktora başvurmak gerekir.

İshal Ardından Kabızlık Oluşmasının Nedeni Ne Olabilir?

Kabızlık veya ishal çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Asıl nedeni bağırsak hareketleridir. Eğer bağırsak gereğinden yavaş çalışıyorsa kabızlık, hızlı çalışıyorsa ishal görülür. Bu durumu bazı hastalıklar, besinler tetikleyebilir.

Hassas Bağırsak Sendromu

Besinler ince bağırsaktan sonra kalın bağırsağa geçer. Burada şu ve mineral emilimi olur. Aynı zamanda kalın bağırsak depo görevi görür. Hassas bağırsak sendromu denilen hastalıkta kalın bağırsak kasları uyarılara göre hassaslaşır. Normalde az tepki oluşturan uyaranlar fazla tepkilere yol açar. Bunun sonucunda bağırsak hareketleri düzensizleşir. Hareketin durumuna göre kabızlık veya ishal görülür. Bu hastalık toplumda yaygın olarak görülür. Sebep olan nedenler tam olarak bilinmemekle birlikte kesin bir tedavisi de yoktur. Hastalığın oluşmasında en önemli faktörler stres ve duygusal faktörlerdir. Bununla birlikte beslenme alışkanlığı da etkilidir. Çikolata ürünleri, süt ve alkolün fazla tüketilmesi hastalığı tetiklemektedir.

Birbirini takip eden kabızlık ve ishal hastalığın en yaygın belirtisidir. Bununla birlikte kramplı ağrılar da görülür. Rahatsızlık verici bir hastalık olmakla birlikte kanama ve kansere sebep olmaz. Hassas bağırsak sendromu hastalarında kilo kaybı, ateş ve kanama gibi durumlar görülebilmekte fakat bunların eşlik eden başka hastalıklardan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Hassas Bağırsak Sendromunun Tedavisi Nasıldır?

Hassas bağırsak sendromu hastalığının bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Hastalar hastalığın etkilerini azaltacak yönde hareket etmelidir. Hassas bağırsak hastalığı olanlarda rahat edebilmek için önemli iki unsur sağlıklı beslenme ve egzersizdir. Sağlıklı beslenme ve egzersizi hayatlarının merkezine alan hastalar hastalığın etkilerini en aza indirecektir.

Hastalar az ve sık sık beslenmelidir. 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde olabilir. Besinler iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır. Alkol tüketimi azaltılmalıdır. Stres vücudun savunmasını kırarak birçok hastalığa zemin hazırlamaktadır. Bu hastalıktan ve başka birçok hastalıktan korunmak için stresten uzak durmak gerekir.

Hassas bağırsak sendromu olan hastalar hastalığın durumuna göre beslenmelidir. Yani eğer ishal varsa bol bol su tüketilmeli, gazlı içeceklerden uzak durulmalı, salata gibi çiğ sebzeler ve probiyotik yoğurt tüketilmelidir. Eğer kabızlık varsa yulaf, kepek gibi lifli besinler, sebze yemekleri, ceviz, badem gibi yağlı besinler tüketilmelidir. Yine fazlaca su tüketilmelidir. Bütün bunlara dikkat etmek hastalığın etkilerini azaltarak yaşam kalitesini artıracaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ