İshal, Ateş ve Halsizlik
Yediğimiz besinlere, içtiğimiz suya ve bulunduğumuz havanın sıcaklığına, kullandığımız ilaçlara göre değişik nedenler ve sonuçlar içerebilecek olan bir hastalıktır. İshal, en masum olarak soğuk havaların etkisi nedeni ile üşütmeden ötürü olabilir. Fakat her zaman masum olmayan ateşli ishal direkt acile gitme nedenlerinden biridir.
İshal Nedenleri
- Devamlı lifli gıdalarla ve kişinin bünyesinin alışkın olmadığı besinleri alarak beslenmesi, sürekli sıvı tüketimi ya da mikrobiyal bir oluşumun olduğu gıdayı yemek ile kişide ishal olabilir.
- Yaz ishali denen yaz aylarında sık görülen ishalin sebebi ise genellikle sıcakta üreyen mikropların yaz aylarında besinlerde daha fazla üremesi nedeni ile çok kolay vücudumuza girebilmesidir.
- İshalin ateşle beraber görülmesi ise önemlidir ve dizanteri nedeni olabilir. Kişinin diğer organlarında zararlı hasarlara neden olabilir.
İshalde Yapılmaması Gerekenler
- İshal olan hastanın kesinlikle mide bulantısını kesecek ya da antiemetik (kusmayı önleyici) ilaç kullanmaması gerekir. Gıda zehirlenmesinden ötürü olabilir bu kusmalar ve vücut kendini temizlemek için kusmaya yöneliyordur. Eğer bunu baskılamaya çalışırsa, kişi mikrobu atamaz ve zehirlenmeye kadar gidebilir. Çok ciddi sonuçlara yol açar. Ve ardından tedavi amacıyla mide yıkanması gerekebilir.
- İshalin ateşli bir şekilde ve halsizlikle olması sıklıkla zehirlenmenin belirtisi olabilir ve en kısa sürede uzman hekime gitmesi gerekir. Dizanteri olabileceği için iç organlarda kalıcı hasara neden olabilecek sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle hemen müdahale gerekir.
- İshal ateşle beraber ise evde tedavi edilecek bir şey değildir. İshal olmasına rağmen kişinin 1-2 saat boyunca hala halsizliği ve ateşi varsa asla beklememelidir. Eğer alerjik bir durumdan değil de üşüttüğü için ishal olduğundan emin ise kişi kendisi evde iyon dengeleyici olarak suyun içine bir çay kaşığı şeker bir çay kaşığı da tuz koyarak ılık suyu içebilir. Bu sayede vücudundan kaybettiği iyonları dengeleyebilir.
- İshalde yapılmaması gerekenler arasında özellikle devamlı ilaç kullanan bir hasta ise örneğin; tansiyon hastası olan bir hastanın ilaçlarının etkisi artacaktır. Bu durumda kişinin tansiyonu düşecek ve kontrolsüz bir şekilde düştüğü için ölümcül bile olabilecektir.
İshalin hafife alınmaması ve en kısa sürede doktora gidilmesi önerilir. Ateşli ve halsizlikle beraber seyreden ishal de de kesinlikle ilaç alınmaması gerekir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZ