Kaburga Çatlağı ve Ezilmesi

  • 25 Ekim 2018
  • 4.985 kez görüntülendi.
Kaburga Çatlağı ve Ezilmesi

Kaburga çatlağı ve ezilmesi en çok travmatik vakalarda karşımıza çıkan bir sağlık sorunudur. Kaburga çatlağı ve ezilmesi en çok kaza, darbe vb. etkenlerle ortaya çıkabilen bir sorundur ve kesinlikle ciddiye alınması gereklidir. Göğüs bölgesini etkileyen darbe, çarpma ya da ani düşüşler nedeniyle kaburga bölgesinde çatlak ya da ezilme meydana gelebilir. Bu durum kişiye şiddetli ağrılar verdiği için tedavisinin erken bir şekilde yapılmasına dikkat edilmelidir. Kaburga çatlağı ve ezilmesi neden olur, nasıl tedavi edilir merak ediyorsanız işte cevabı…

Kaburga Çatlağı ve Ezilmesi Belirtileri Nelerdir?

Kaburga kemiğinde meydana gelen çatlak ve ezilmeler birçok belirtiye sahiptir. Ağrıların çok şiddetli olduğu kaburga çatlağı ve ezilmesi sorununda en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli ve uzman bir hekim ile mutlaka görüşülmelidir. Kaburga çatlağı ve ezilmesinin belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Nefes alıp vermede zorluk çekme,
  • Göğüs kafesinde hissedilen şiddetli ağrı,
  • Harekette zorlanma,
  • Göğüs bölgesine dokunulduğunda hissedilen hassasiyet,
  • Göğüs kafesine dokunulduğunda hissedilen çatırdama sesi.

Kaburga Çatlağı ve Ezilmesi Neden Olur?

Kaburga çatlağı ve ezilmesinin birçok sebebi olsa da en sık görülen neden geçirilen travmatik vakalardır. Kişinin bir yerden düşmesi, kaza geçirmesi, farklı nedenlerden dolayı göğüs bölgesine darbe alması gibi sebepler kaburga kemiklerinde çatlak ve ezilmeye neden olabilmektedir.

İleri yaşlarda kaburga çatlak ve ezilme sorunları daha sık karşımıza çıkan bir sorundur. Küçük bir hapşırma ya da öksürükte bile kaburga kemiklerinde çatlak ya da ezilme meydana gelebilir. Kaburga çatlakları ve ezilmesinin şiddeti alınan hasarın şiddetine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Kaburga Çatlağı ve Ezilmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Kaburga çatlağı ve ezilmesinin tedavisi için öncelikle teşhis etmek çok önemlidir. Teşhis için en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli ve röntgen çektirilmelidir. Röntgen ile hemen teşhis mümkün olmayabilir ama alınan darbe sonucu diğer organlara bir zarar gelip gelmediğini öğrenmek için röntgen çekilmesi gereklidir. Ağrı hemen hissedilmeyebilir, birkaç gün sonrasında hissedilir hale gelebilir. Akciğer hasarı da birkaç gün sonrasında ortaya çıkabilir. Bu nedenle en doğru tanı için hastanın 4-5 gün süre ile takip edilmesi büyük bir öneme sahiptir.

Kaburga Çatlağı ve Ezilmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Kaburga çatlağı ve ezilmesi sonucunda şiddetli ağrıları önleyebilmek için tedavi sürecine bir an önce geçilmesi gereklidir. Kaburga kırıklarında ameliyat ile tedavi işe yarasa da kaburga çatlakları için aynı şey söz konusu değildir. Kaburga çatlağı ve ezilmesi durumunda tedavi için hastanın durumuna göre bir karar verilmelidir:

  • Eğer hastada birden fazla çatlak varsa, hasta düzenli sigara kullanıcısı ise kalp hastalığı varsa bir süre hastanede gözlem altında tutulmalıdır.
  • Hasta genç, tek bir kırığa sahip ve herhangi başka bir sağlık sorunu yok ise hemen tedavi sürecine geçilir, takip edilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ