Kafa Sıcaklığı
Normal şartlarda vücut ısısının 38 derecenin üstünde seyretmesi, yüksek ateş olarak tanımlanır. Yetişkinlerde sık görülen yüksek ateş sorununa bebek ve çocuklarda da rastlanabilmektedir. Ebeveynler böyle bir durumda hemen paniğe ve endişeye kapılarak, korku duyarlar.
Özellikle temkinli yaklaşan anne ve babalar, “bebeğimin/çocuğumun kafası sıcak” şeklinde şikayeti ifade edebilmektedirler. Kafa vücudun sıcak bölgelerinden biri olduğundan bu bölgenin, diğer yerlere göre biraz daha sıcak olması normal bir durumdur. Bebek ve çocuklarda kafa sıcaklığı çok sık görülür. Fakat ciddi bir ısı artışı söz konusuysa, yüksek ateş bulgusundan bahsedilebilir.
Çocuklarda Yüksek Ateş Nedenleri Nelerdir?
Yüksek ateş direkt olarak bir rahatsızlık değildir. Fakat çeşitli hastalıkların bulgusu olarak çocukta, bebekte ateş gözlenebilir. Ateşin tedavisi altında yatan nedenle ilintili olduğundan, ihmal etmeden sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Ki özellikle 3 aylık bebeklerde ateş söz konusuysa, hiç beklemeden muayene ve tedavi için doktora gidilmelidir.
Soğuk Algınlığı
Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi üst solunum yollarını etkileyen rahatsızlıkların akabinde çocukta yüksek ateş gözlenebilir. Bu tarz viral rahatsızlıklar kişiden kişiye çok kolay bulaşabildiğinden, dikkatli olmakta fayda vardır. Ancak yüksek ateş bulgusu tek başına hastalığın tanısı koymak için yeterli değildir. Beraberindeki diğer semptomların da detaylı izlenmesi gerekir. Rahatsızlığın genel olarak belirtileri şunlardır;
- Öksürük,
- Hafif veya yüksek ateş,
- Burun tıkanıklığı,
- Halsizlik, yorgunluk, huzursuzluk(çocuklar bu etkenleri daha çok ağlama ile belli ederler.)
- Boğaz ağrısı,
- Boğazda kuruluk
Enfeksiyonlar
Vücuda giren zararlı virüs, bakteri gibi mikroorganizmalar enfeksiyona yol açarak çocukta rahatsızlık bulgularının görülmesine neden olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları ve kızamık gibi durumlarda çocukta ateşe rastlanabilmektedir.
- Kızamık: Kaynağında çeşitli virüsler vardır. Bulaşıcı bir rahatsızlık olan kızamığın belirtileri; yüksek ateş, kuru öksürük, gözlerde kızarıklık, ciltte döküntülerdir. Bebeklerde ve hamilelik dönemindeki kadınlarda rahatsızlık çok tehlikeli olduğundan, doğru teşhis ve tedavi için muhakkak uzman doktora gidilmelidir.
- Tifo: Salmonella adı verilen türdeki bakterilerin, kana ulaşmasıyla birlikte baş gösteren bir rahatsızlıktır. Bulaşıcıdır. Yüksek ateş, baş ağrısı, halsiz hissetme, baş ağrısı tifonun belirtileri arasındadır. Oldukça tehlikeli bir hastalık olan tifo, özellikle küçük çocuklar için daha hayati bir önem taşımaktadır. Kişisel bakıma ve hijyene önem verilmesi rahatsızlığı önleyicidir. Düzenli olarak ellerin yıkanması, arıtılmış su tüketmek fayda sağlayıcı yöntemlerdir.
Sıcak Çarpması
Çocuğun uzun süre sıcağa maruz kalması akabinde sıcak çarpması oluşabilir. Sıcak çarpması çocukta yüksek ateş şeklinde baş gösterebilir. Aynı zamanda güneş çarpmasından ötürü vücutta sıvı kaybı oluşacağından, bitkinlik de gözlenen semptomlar arasındadır. Çocuğun özellikle sıcak yaz günlerinde güneşten korunması ve günün belirli saatlerinde dışarıya çıkmaması etkili olacaktır.
Diğer Nedenler
Yukarıda bahsedilenlerin dışında şu etkenler de, yüksek ateş sorununa yol açabilmektedir.
- Psikolojik etkenler(heyecanlanma, stres),
- Kullanılan bazı ilaçlar,
- Metabolizma ve bağışıklık sistemi rahatsızlıkları
Çocukta kafa sıcaklığı daha doğrusu vücut sıcaklığı olması gerekenden fazlaysa, altında yatan nedenin doğru tahlili ve tedavisi için bir an önce uzman doktora gidilmelidir.