Kafa Terlemesi

  • 04 Aralık 2017
  • 3.701 kez görüntülendi.
Kafa Terlemesi

Vücudumuzda ortaya çıkan tepkiler altında yatan nedenlere bağlı olarak önemli hastalıkların işaretçisi olabilir. Terleme, kızarıklık, kaşıntı gibi semptomlar çok doğal ve önemsiz olarak karşılansa da vücudun önemli bir hastalığa verdiği tepkilerin habercisi olabilir.

Terleme gayet fizyolojik olup vücuttaki fazla ısıyı atmak için gerekli bir durumdur. Fakat bu durum günlük hayatta çekilmez bir hal alabilir. Özellikle kafa terlemesi çok arttığı zaman rahatsızlık verebilir. Kafa terlemesinin birçok nedeni olabilir. Başlı başına bir sorun olabileceği gibi vücuttaki başka sorunların da habercisi olabilir. Peki aşırı terleme( hiperhidroz) sebepleri ne olabilir?

Baş Bölgesinde Aşırı Terleme (hiperhidroz) Nedenleri Nelerdir?

1-)Birincil Aşırı Terleme(hiperhidroz) Nedenleri

Altında başka bir sebep yatmadan kalıtsal bazı özelliklere bağlı aşırı terleme durumudur. Aşırı hareketlilik ve genel olarak metabolizma hızını artıran maddeler terlemeye sebep olur.

2-)İkincil Aşırı Terleme( hiperhidroz) Nedenleri

Var olan başka bir hastalığın etkisi sonucu vücutta aşırı terleme olmasına ikincil hiperhidroz denir. Hormon bozuklukları terlemenin nedenlerindendir. Adrenalin hormonu kalp atışını dolayısıyla kan dolaşımını etkiler. Yine tiroid hormonları metabolizma hızını düzenler. Bu hormon seviyelerindeki bozukluklara bağlı olarak metabolizma hızı artar ve bu durum terlemeye yol açabilir.

Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak aşırı terleme görülebilir.

Menopozda sıcak basması ve terleme sık karşılaşılan bir durum. Bunun sebebi net olarak bilinmemekle birlikte beyinde işi regülasyon sağlamak olan merkezde meydana gelen değişikliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Parkinson hastalığının beyindeki bazı merkezleri etkilemesi sonucu ter bezlerinin çalışmasında düzensizlikler oluşabilmektedir. Parkinson hastalığının ilk evrelerinde terleme görülür.

Bunların dışında enfeksiyonlar ateşli hastalıklar özellikle baş bölgesinde aşırı terlemeye yol açabilmektedir.

Kafanın Aşırı Terlemesinin Tedavisi Nedir?

Terleme sorununu çözmek için ilk önce terlemeye sebep olan neden bulunmalıdır. Öncelikle soruna sebep olan etken ortadan kaldırılmalıdır. Bunun için eğer terlemenin nedenini bilmiyorsanız gün içerisinde artan ve azaltan faktörlerlere dikkat etmelisiniz. Kafanızın yağlanmasını önleyin. Kafein içeren metabolizma uyaranlarından uzak durun. Fazla kilolarla ilgili diyetisyene başvurabilir, egzersize başlayabilirsiniz.

Beslenmeye dikkat etmek ve gerekli besin gruplarından (vitamin, mineral, karbonhidratlar, yağlar…) yeterli miktarda almak terlemenizi azaltacaktır. Sağlıklı beslenme vücudumuzda vitamin veya mineral gibi elzem maddelerde eksiklik oluşmasının önüne geçecektir. Vücudumuzda birçok tepkimede bu inorganik maddeler kullanılır. Eksikliğinde ise bu tepkimeler aksar. Eğer terlemeniz geçmiyorsa, bir dahiliye uzmanına başvurmalısınız. Doktor gerekli testlerle terlemenin kaynağını bulup gerekli tedaviye başlayacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ