Kafada Şişlik

  • 23 Kasım 2017
  • 6.182 kez görüntülendi.
Kafada Şişlik

İnsan vücudunun en fazla sağlık sorunu yaşayan kısmı kafa-baş bölgesidir. Kafada oluşan şişliklerin içi hava dolu ya da sıvı veya katı bir madde ile dolmuş da olabilir. Kistler arasında en fazla görülen başta oluşan şişliklerdir. Bu çok sıklıkla görülen bir cilt hastalığıdır.

Bunun yanında başın sert bir yüzeye teması ile de şişlikler meydana gelir. Başka bir çok hastalık kaynaklı olarak da kafada şişlik meydana gelebilir. İçeriğin devamında kafada şişlik oluşumlarının başlıca nedenlerinden ve tedavi yöntemlerinden detaylıca bahsedilmektedir.

Kafada Şişlik Nedenleri Nelerdir?

  • Yağ bezesi(Lipom): Kafada yağ bezesi şişlikleri iyi huylu tümörlerdir. Kafadaki şişliğin en sık karşılaşılan sebebidir. O yüzden nedenleri ve tedavisi hakkında en çok bilgi sahibi olunandır. Bu yağ bezeleri el ile sıkılamazlar. Üzerine bastırınca sert bir şey olduğunu anlarsınız. Genelde küçüktür ama zamanla büyüme olursa kafada ağrıya da sebep olabilir. Saç diplerinde saçı dış etkenlere karşı koruyan yağ gözenekleri bulunur. Orada onların birikmesiyle oluşur.
  • Kıl dönmesi: Birçok insanda ve çeşitli bölgelerde görülebilir. Kafa bölgemizde özellikle saç köklerinin çokluğu sebebiyle kıl kökünde birden fazla saçın çıkamaması ile oluşan şişliklerdir.
  • Kistik akne: Akne türünün en ilerlemiş halidir. Yağ kanallarının tıkanması ve enfeksiyonu sonucu oluşur. Bazen genetik bazen de bulaşıcı bir cilt hastalığı ile oluşabiliyorlar.
  • Beyin tümörü: Bu sebep belki de en önemlisidir. Çok daha nadir görülse de es geçilmemesi gereken bir sebeptir. Beyin tümörünün başka belirtileri olsa dahi başta şişlik şikayeti de bunlardan biridir. Epilepsi nöbetleri, göz seğirme ve titreme, şiddetli baş ağrıları da belirtileri arasındadır.

Aslında kafada şişliğin daha bir çok sebebi olabilir. Çeşitli kist türleri, gut hastalığı , iyi ya da kötü huylu tümörler gibi. Lakin tümör durumları daha az görülmektedir.

Kafada Şişlik Tedavileri Nelerdir?

Öncelikle çok farklı sebeplerle oluşabileceği için kesinlikle bir cilt doktoruna gösterilmelidir. Doktorun koyacağı tanı ile gerekli tedavi ya da cerrahi müdahale yapılmalıdır. Örneğin yağ bezesi sebebiyle oluşmuş bir şişlik varsa fazla telaşa gerek görülmez. Büyüklüğüne göre doktor gerekli müdahaleyi yapmaktadır. Kıl dönmesi sebebiyle ise şişliğin boyutuna göre doktor cerrahi müdahale ile o bölgeyi temizler. Fakat beyin tümörü ve yahut da kist kaynaklı ise erken teşhis çok önemlidir. Gerekli durumlarda biyopsi alınarak iyi ya da kötü huylu olup olmadığına bakılır ve kötü huylu olması durumunda radyoterapi, kemoterapi gibi tedavilere gerek duyulur.

Tedavi sırasında kişiler şişlik bölgesindeki saçların kesileceğinden endişe duyarlar. Özellikle kadınlar için o bölgede saçların uzaması yıllar alabilir. Ama artık günümüz teknolojisi ile birlikte bu tarz bir uygulama yapılmaz. Saçlara zarar vermeden de tedavi edilebilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ