Kanlı, Mukuslu ve Yeşil Kaka

  • 08 Temmuz 2017
  • 3.573 kez görüntülendi.
Kanlı, Mukuslu ve Yeşil Kaka

Kalın ve ince bağırsaktan salınan mukus, tüketilen gıdaların sindirimi esnasında bu bölgede kayganlık sağlayarak sindirimi kolaylaştıran bir yapıdır. Normal şartlarda dışkıda fazla miktarda mukus olması beklenmez. Dışkıda mukusun en temel iki nedeni; sindirim sistemi rahatsızlıkları ve beslenme alışkanlıklarındaki bozukluklardır. Dışkıda mukusun yanı sıra kimi zaman kanlı ve yeşil görünümde göze çarpabilmektedir. Dışkıdaki kanlı ve yeşil görüntü çok ciddi sağlık sorunlarının göstergesi olabileceğinden kesinlikle gözardı edilmemelidir.

Dışkıda Renk ve Şekil Değişikliği

Boşaltım sistemi gereği tüm canlılar dışkılama gerçekleştirir. Dışkılama esnasında dışkının rengi ve şekli kimi zaman çeşitli rahatsızlıkların tanısında faydalı olabilmektedir. Söz konusu olan şekil ve renk değişikliği genellikle beslenme düzeniyle ve sindirim sistemi sorunlarıyla ilintilidir. Kimi zaman dışkı siyah, sarımsı, yeşil veya kanlı yapıda olabilmektedir.

Dışkının Kanlı ve Yeşil Olması Nedenleri Nelerdir?

Dışkının yeşil olması çoğu zaman yanlış kullanılan antibiyotiklerdir. Antibiyotikler bilindiği üzere vücuttaki zararlı bakterileri yok etmek için kullanılırlar. Ancak antibiyotikler yalnızca vücuttaki zararlı bakteriler üzerinde değil, yararlı bakterilerde de etkilidirler. Bilinçsizce ve çok fazla antibiyotik kullanımı, bağırsaklardaki sindirim için faydalı bakterilerin yok olmasına neden olarak buradaki dengeyi bozarlar. Buna bağlı olarak dışkıda yeşil bir görünüm baş gösterebilir.

Dışkıyla beraber kan görülmesi ise akıllara ilk olarak kolon kanserini getirdiğinden paniğe neden olur. Oysa ki dışkıda göze çarpan her kan, kanseri işaret etmez. Hemoroid, makat çatlağı gibi pek çok etken de dışkının kanlı yapıda olmasına yol açabilmektedir.

Dışkıda Mukus Neden Olur?

Dışkının kanlı ve yeşil yapıda olmasından bahsettikten sonra içeriğin başında da belirttiğimiz dışkıdaki mukusun sebeplerini ele alabiliriz.

Gıda Toleransı

Tüketilen gıdaların sindiriminin zor olması veya alınan gıdalara karşı kişinin alerjisinin olması, dışkıda mukus oluşumuna sebebiyet verebilmektedir.

Kabızlık

Dışkıda mukusun bir diğer nedeniyse kabızlıktır. Kullanılan ilaçların etkisi, gün içinde fazla hareketli olmamak(hareketsiz yaşam tarzı), psikolojik etkenler, çok fazla sıvı alımının olmaması gibi pek çok etken kabızlığı tetikleyicidir.

Basur(Hemoroid)

Hem dışkıda mukusun hem de dışkıda göze çarpan kanın en yaygın nedenlerinden biri basurdur. Anüs bölgesinde şişmiş ve iltihaplı damar olarak bilinen basur, halk arasında yaygın görülen rahatsızlıklardan biridir. Makatta kaşıntı, kabızlık ve dışkıda göze çarpan kan hemoroidin yani basurun başlıca belirtileridir.

Diğer Nedenler

  • Kanser,
  • Bağırsak parazitleri
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ