Kaşıntı ve Halsizlik

  • 08 Mart 2018
  • 2.171 kez görüntülendi.
Kaşıntı ve Halsizlik

Kaşıntı ve halsizlik, bir arada görüldüğünde farklı rahatsızlıkların belirtisi olabilmektedir. Asemptomatik belirtiler olarak tıp literatürüne geçen bu belirtiler, tek başına tanı koymaya yetmez, özel daha başka belirtilerin de kişide bulunması gerekir. Yine de halsizlik ile kaşıntının bir arada görülmesi halinde akla ilk olarak enfeksiyonel rahatsızlıklar gelmektedir. Bunun dışında akut veya kronik rahatsızlıklar da bu iki duruma neden olabilmektedir.

Kaşıntı ve Halsizlik Nedenleri Nelerdir?

  • Bir besinden ya da hava koşullarından kaynaklanan alerjik reaksiyonlar, bir anda meydana gelir ve kaşıntıya yol açar. Kimi zaman bu kaşıntı beraberinde halsizliği de getirir. Bedenin tamamında ya da bir bölümünde meydana gelebilen alerjik reaksiyonlar, belli bir besin nedeniyle oluşmuş ise bu besinin tespit edilmesi ve hasta tarafından tüketilmemesi önemlidir.
  • Alerjiler gibi rahatsızlık hissi veren ve kaşıntı ile halsizliğe yol açan bir başka neden ise mantar enfeksiyonudur. Çok sık olarak görülmeyen mantar enfeksiyonları, ortaya çıktığında kişinin ciddi anlamda rahatsız olmasına yol açmaktadır. Ciddi mantar enfeksiyonlarında kaşıntı ile birlikte halsizlik de görülür ancak bu durumun en belirgin özelliği sürekli hale gelen ve bireye rahatsızlık veren kaşıntı ön plandadır.
  • Kurdeşen adıyla da bilinen ürtiker rahatsızlığında kaşıntı temel belirtidir. Deride kızarıklıklar oluşur ve bu kızarıklıklarda kaşıntı önüne geçilemez şekilde şiddetli hale gelir. Halsizlik durumu da kişinin kaşıntısına eşlik eder ve vücut ısısının yükselmesi de söz konusu olur. Ürtikeri(kurdeşen) alerjik reaksiyonların bir türü olarak da sınıflandıran hekimler bulunmaktadır. Ortaya çıkan semptomlar günlük hayatın aksamasına neden olur ve nadiren de olsa riskli bir süreç olabilir. Bu nedenle kişinin tedavi olması çok önemlidir.

Daha başka nedenlerle de kaşıntı ile halsizlik bir arada ortaya çıkabilir. Uzun süredir devam eden cilt kaşıntısı ve sürekli yorgunluk gibi semptomların ortaya çıkması halinde, kişinin acilen doktora muayene olması ve tedavi sürecine başlaması son derece önem taşımaktadır.

Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?

Halsizlikten ayrı olarak, kaşıntının tek başına ortaya çıktığı bazı durumlar da mevcuttur. Geçici kaşıntılar çok önemli değildir ve çabucak geçer. Ancak kaşıntıya eşlik eden belirtiler ciddiye alınmalıdır. Bu belirtiler arasında;

  • Kızarıklık,
  • Leke, kabarcık oluşumu,
  • Derinin kuruması ve çatlaması,
  • Döküntü ya da pullanma ortaya çıkması,
    sayılabilir. Bunlar ciddi bir cilt rahatsızlığı belirtisidir ve profesyonel tedavi gerektirir.

Kişinin kaşıntı olan bölgeyi kaşımaktan kaçınması, bölgenin yara haline gelmemesi açısından son derece önemlidir. Aynı zamanda aynı bölgenin sürekli kaşınması sonucunda, söz konusu bölgede enfeksiyon oluşumuna da zemin hazırlanmaktadır. Özellikle kaşıntının iki haftadan daha uzun süre devam etmesi, uyku esnasında ortaya çıkan kaşıntı, kaşıntıya eşlik eden kilo kaybı, yorgunluk ve bağırsak sorunlarına da çok dikkat edilmeli ve tedaviden önce doktora bu bağlantılar ile ilgili detaylı bilgi verilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ