Kırık Sonrası Ağrı

Kırık Sonrası Ağrı

İskelet sisteminin en önemli yapılarından olan kemikler; hareket etmeyi sağlamak, iç organları korumak ve vücuda destek sağlamak gibi önemli fonksiyonlara sahiptirler. Vücudun herhangi bir bölgesindeki kemiğin yapısının ve sürekliliğinin bozulması kırık olarak ifade edilir. Çoğunlukla kaza ve darbe gibi etkenlerden kaynaklanan kemik kırıkları, kol ve ayaklarda gün içinde sürekli olarak dış ortamla etkileşim halinde olduğundan çoğunlukla bu bölgelerde görülmektedir.

Kemiğin bütünlüğünün bozulması yani kırık oluşumu, kişinin hareket kısıtlılığı yaşamasına neden olarak gündelik yaşamını olumsuz etkiler. En bariz belirtisi; şiddetli ağrı ve acı hissidir. Alınan darbeden sonra hissedilen şiddetli acı ve ağrı, kırığa işaret ediyor olabilir. Kırık gibi kemik çatlakları da neredeyse aynı bulgulara sahiptir. Kırık; kemiğin bütününde hasar oluşması kırılmasıyken, çatlak; kemiğin yalnızca bir bölümünde hasar oluşması durumudur.

Kırık Nedenleri Nelerdir?

Travma Etkenleri

Kırığın en sık karşılaşılan nedeni, travma etkenleridir. Kola, ayağa doğru alınan sert darbe veya hasarları takiben kemiğin bütünlüğünde bozulma yani kırık baş gösterebilir. Daha çok ayak ve kol kemiklerinde kırık sorununa rastlanmaktadır.

Osteoporoz

Halk arasında kemik erimesi olarak da bilinen osteoporoz, kemik kırıklarının sebebi olabilir. Kemik erimesi ile birlikte kemiklerdeki mineral yoğunluğu azalır ve kemikler daha kırılgan bir hal alır. Bu nedenden kırıklara daha çok kalça ve bilek kemiklerinde rastlanır.

Kırık Belirtileri Nelerdir?

Halk arasında en yaygın kırık bulgusu; ağrı ve şiddetli acılardır. Kırık sonrası ağrı şikayetine sık rastlanır. Ağrı ve acı hissi tek başına kırık bulgusu olmayabilir, detaylı tetkik ve muayene için muhakkak sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

  • Şiddetli ağrı ve acı hissi,
  • Kırılan bölgede şekil bozukluğu: Kemiğin bütünlüğü bozulduğundan kemiğe dışarıdan bakıldığında şekil bozukluğu olduğu farkedilebilir.
  • Şişlik: Kırılan bölgede acıyla birlikte şişlik göze çarpar.
  • Hareket kısıtlılığı: Bütünlüğü bozulan kemiğin hareket ettirilmesinde zorlanma ve fonksiyonlarında azalma gözlenir. Kırık kemiğin üstüne basamama, hareket ettirememe gibi.

Eğer yukarıda bahsedilen belirtilerden bir kaçı gözleniyorsa, kemikte kırılma olmuş olabileceğinden doğru muayene ve tedavi için uzman doktora gidilmelidir.

Kırık Ne Kadar Sürede Kaynar?

Kırık tedavisinde genellikle kemiğin eski bütünlüğünü ve işlevselliğini kazanması için alçı tedavisi uygulanmaktadır. Alçıyla kemiğin kaynaması tetiklenir. Kırığın ne kadar sürede kaynadığını etkileyen iki önemli parametre; kırığın boyunu ve tam olarak hangi bölgede olduğudur. Fakat ortalama olarak 6 ila 10 hafta arasında kemiğin eski haline dönmesi yani kaynaması beklenir. Daha ciddi kırık vakalarında bu süre 3 ay gibi uzun bir zaman alabilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ