Koltuk Altındaki Bezenin Sebebi Ne Olabilir?

  • 11 Aralık 2017
  • 3.262 kez görüntülendi.
Koltuk Altındaki Bezenin Sebebi Ne Olabilir?

Koltuk altındaki bezeler her daim hastalık anlamına gelmeyeceği gibi kimi zamanlarda vücutta hücreler arasında atıkların toplanıp uzaklaşmasından kaynaklanabilir. Fakat yine de dikkat edilmesi gerekir. Bazı hastalıkların habercisi de olabilecek bezeler dikkatli gözlemlenmelidir.

Koltuk Altında Beze Neden Oluşur?

Koltuk altında bezeler lenf bezlerinin şişmesi sonucu ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminin ana elemanları olan bezler küçük olarak da görülebileceği gibi büyük olarak da karşınıza çıkabilir.

1-) Kist Enfeksiyonu

2-)Viral Enfeksiyonlar

Zona, AIDS, Suçiçeği gibi hastalıklar koltuk altında bezeye neden olur.

3-)Kanser

Akciğer, kan, meme kanserleri bezeye neden olur.

4-) Alerjik Reaksiyonlar

5-) Aşılar

Vücuda uygulanan aşılara vücudun reaksiyon göstermesi üzerine koltuk altında bezelere rastlanabilir. Örneğin;

  • Tifo,
  •  Kızamık,
  •  Kabakulak

6-) Yağ Dokusu Büyümesi

Vücuttaki yağ oranın fazla olması ve dokuların büyümesi koltuk altında beze oluşmasına neden olabilir.

8-)Vücuttaki Enfeksiyonlar

Vücutta meydana gelen enfeksiyonlar koltuk altındaki lenf bezlerinin şişmesine neden olup beze oluşumuna neden olabilir.

7-) Meme Kanseri

Özellikle kadınlarda çıkan koltuk altındaki bezeler meme kanserinin habercisi olabilir. Bunun gibi vücutta oluşabilecek birçok hastalığın önlenmesi için kadınların aylık düzenli meme muayenesini yapması, bununla beraber kadın doğum uzmanlarına düzenli olarak görünmeleri gerekir. Kimi zaman evde yapılan meme muayenesinde fark edilemeyen bir semptom doktor muayenesinde çıkabilir. Kadın hastalıklarında diğer hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis çok önemlidir.

Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Yatar pozisyonda göğüslerin nasıl durduğu kontrol edilmelidir. Farklı bir durum gözleniyorsa, doktor kontrolüne başvurulmalıdır. Ayna karşısında kollar havaya kaldırılıp memeye görsel muayene yapılmalıdır. Ardından göğüslerin arasındaki oran kontrol edilmelidir. İki kulağın, iki gözün birbirine eşit olmaması gibi memeler de eşit değildir. Fakat gözle görülür derecede farklılık, kontrolü gerektirir.

Koltuk Altında Çıkan Bezelerin Belirtileri Nelerdir?

  • Şişkinlik,
  • Yara,
  • Sertlik,
  • Dağılma,
  • Yayılma

Lenf bezlerinin şiştikten sonra yara şekline bürünüp sertleşmesi ve ardından koltuk altı ve meme bölgesine yayılması belirtilerdir. Şişliklerin bir santimetreden fazla olması halinde doktor kontrolüne başvurulmalıdır.

Koltuk Altı Bezelerin Tedavisi

Öncelikli olarak doktor kontrolüne başvurulmalıdır. Doktorun isteyeceği tetkikler sonrası tanı koymak kolaylaşacaktır. Konulan teşhis sonrası doktorun önerisi dahilinde tedavi süreci başlar. Özellikle hamile kadınlarda oluşan emzirme sonrası bezeler doktor kontrolünde gözetim altında tutulmalıdır. Şişkinliklerin emzirmeden mi yoksa başka hastalıklardan mı oluşup oluşmadığı tetkik edilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ