Kulak Zarı Çökmesi

  • 04 Aralık 2017
  • 5.108 kez görüntülendi.
Kulak Zarı Çökmesi

Ses dalgalar halinde yayılır. Kulak kepçesi bu dalgaları toplar ve kulak zarına iletir. Kulak zarında titreşime dönüşen dalgalar örs, çekiç ve üzengi kemikleriyle oval pencereye ordanda mekanik enerjinin sinyallere dönüştüğü corti organına gelir. Corti organına elektrik sinyallerine dönüşen ses sinirler aracılığıyla beyine gelir. Bu sistemin kusursuz çalışmasıyla dış çevreden gelen sesleri duyarız. Sesin örs çekiç üzengi kemiklerini titreştirebilmesi için öncelikle kulak zarını titreştirmesi gerekir.

Kulak Zarı Çökmesinin Nedenleri Nelerdir?

Kulak zarı ince bir zardır. Yapısında meydana gelen değişiklikler duymayı birinci dereceden etkiler. Örneğin kulak zarının yırtılması veya kalınlaşması sonucu titreşimlerin iletimi bozulacağından duyma zorlaşacaktır. Kulak zarı doğrudan dışarıya açıldığından tehlikelere açıktır. Enfeksiyon oluşumu veya hasarlanması sık görülen durumlardır. Kulak çevresine alınan darbeler, sinüzit gibi problemler kulak zarı çökmesine neden olabilir.  Asıl nedeni basınçtaki dengesizliktir. Orta kulağın basınç dengesi normal şartlarda östaki borusu ile sağlanır. Bu borunun tıkanması ve orta kulak basıncının düşük olması dış ortamdan kulak zarına baskı oluşmasına neden olur ve bu durumda kulak zarı çöker. Peki kulak zarı çökerse ne olur? Böyle bir durumun farkına nasıl varabiliriz?

Kulak Zarı Çökmesinin Belirtileri Nelerdir?

Kulak zarındaki sorunlar doğrudan işitmeyi etkiler demiştik. Kulak zarı çökmesinin seyri kişiden kişiye farklılıklar göstermekle beraber, çökme miktarına bağlı işitme azlığı görülmesi genel bulgularındandır. Bunun yanında ağrılar, çınlamalar da olur. Hastalığın gizli seyrettiği de olabilir. Bu yüzden ufak da olsa işitme kayıplarını küçümsememek gerekir. Bu hastalık daha da ilerlediğinde orta kulağa doğru çöken kulak zarı orta kulağın yapısını bozacağından kalıcı işitme kayıplarına yol açabilir. Bu gibi durumlarda doktora başvurulmalıdır. Tanısı gayet kolaydır. Doktor direkt kulak zarına bakarak çökme olup olmadığını kontrol eder.

Kulak Zarı Çökmesinin Tedavisi Nedir?

Hastalığın semptomları önemsenmeyerek doktora gidilmezse tedavisi olmayan sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden vücudumuzun bize verdiği sinyallere dikkat ederek gerekli durumlarda doktora başvurmak birçok hastalıktan kolayca kurtulmamızı sağlar. Vücudumuzun bize verdiği sinyallere dikkat edersek, birçok rahatsızlığı çok ilerlemeden teşhis edilebilir.

Şikayetler ile doktorunuza başvurduğunuzda kulak zarına çökme olup olmadığını ve işitme kaybınızı değerlendirecektir. Doktor tanıyı koyduktan sonra eğer östaki borusu tıkalıysa ilaç tedavisiyle açmaya çalışacaktır. Eğer açılamazsa tüp takma ameliyatı uygulanır. Kulak zarına bir tüp takılır ve basınç dengelenir. Ameliyattan sonra dikkat edilmesi gereken husus ameliyatlı kulağa su kaçırmamaktır. Bunun için dış kulak yolu tıkaçları kullanılabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ