Kulaklarım ve Burnumdaki Tıkanıklık Geçmiyor

  • 16 Ocak 2017
  • 8.104 kez görüntülendi.
Kulaklarım ve Burnumdaki Tıkanıklık Geçmiyor

Vücutta önemli fonksiyonları yerine getiren kulaklarda ve burunda tıkanıklık oluşabilmektedir. Tıkanıklıkların nedenleri birbirinden ayrı sebeplerden görülebileceği gibi aynı sorunun akabinde de oluşabilmektedir. Yazımızda ilk olarak kulak ve burun tıkanıklığı şikayetlerinin ortak sebeplerini inceleyeceğiz. Ardından ayrı başlıklar altında neden olan etkenleri listeleyeceğiz. İçeriğin sonundaysa uygulanabilecek yöntemleri bulabilirsiniz.

Kulak ve Burun Tıkanıklığı Nedenleri Nelerdir?

Soğuk Algınlığı

Kulak ve burun tıkanıklığının bir arada görüldüğü durumların başında soğuk algınlığı gelmektedir. Üst solunum yollarını etkileyen viral bir hastalık olan soğuk algınlığının esas nedeni çeşitli virüslerdir. Özellikle çocuklarda fazlaca rastlanan soğuk algınlığı, soğuk kış günlerinde daha fazla görülmektedir. Soğuk algınlığını takiben kulak ve burunda tıkanıklık meydana gelebilir. Soğuk algınlığının genel olarak bulguları şunlardır;

  • Boğaz ağrısı,
  • Öksürük,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Hafif seyreden baş ağrıları,
  • Halsizlik, yorgunluk,
  • İştahsızlık

Alerjik Durumlar

Oluşan kulak ve burun tıkanıklığının ortak bir diğer nedeniyse, alerjik reaksiyonlardır. Savunma mekanizması olan bağışıklık sisteminin yabancı maddelere karşı verdiği tepki, alerjik durum olarak bilinir. Kir, toz, polen, tüketilen gıda ürünleri gibi geniş yelpazede alerjiye sebebiyet verebilecek etken maddeler incelenebilir. Alerjinin sonucu olaraksa burun tıkanıklığı sık görülen bir durumdur. Bunun haricinde nadiren de olsa kulak tıkanıklığı sorunu baş gösterebilmektedir.

Kulak Tıkanıklığı Nedenleri Nelerdir?

Kulak tıkanıklığını kendi başına inceleyecek olursak, aşağıdaki sebeplerden kaynaklanabileceğini söyleyebiliriz.

Kulak İçi Salgısının Birikmesi

Kulak içinde sarımsı bir sıvı salgılanır. Bu sıvı halk arasında kulak kiri şeklinde bilinmektedir. Kulak içinde kirin birikmesi veya kulak temizleme işlemi esnasında temizlik gereçleriyle kirin içeriye doğru itilmesi halinde kulakta tıkanıklık ve dolgunluk oluşabilir.

Basınç Değişimi

İç ve dış kulak arasındaki ani basınç değişimleri, farkları kulak tıkanıklığı ve kulakta dolgunluk hissine yol açabilir. Özellikle uçakla seyahat ederken basınç değişiminden, kulak tıkanıklığına sık rastlanır.

Kulak Rahatsızlıkları

Kulakta oluşabilecek enfeksiyon, orta kulak iltihabı gibi çeşitli rahatsızlıkları takiben şikayet baş gösterebilir. Bu sebepten oluşan tıkanıklığın ilerlemesi işitme kaybına varana kadar ciddi sorunlar doğurabileceğinden, bir an evvel uzman doktora danışılmalıdır.

Burun Tıkanıklığı Nedenleri Nelerdir?

Soğuk Algınlığı

Burun tıkanıklığının en yaygın karşılaşılan nedeni soğuk algınlığıdır. Nezle, grip rahatsızlıklarını takiben burun tıkanıklığı şikayeti fazlaca görülür. Genellikle rahatsızlığın atlatılmasıyla beraber kendiliğinden geçer.

Alerjik Durumlar

Bir diğer nedeniyse, alerjik reaksiyonlardır. Vücudun dış ortamdaki yabancı maddelere karşı tepki vermesi akabinde alerjik reaksiyon görülür. Alerjinin yaygın semptomlarından biri ise burun tıkanıklığıdır.

Diğer Nedenler

  • Geniz etinde büyüme,
  • Enfeksiyonel rahatsızlıklar,
  • Burun yapısında fizyolojik değişimler

Kulak ve Burun Tıkanıklığı Önlemek İçin Uygulanabilecek Yöntemler

  • İki sağlık sorunu da alerjiden kaynaklı olabilir. Alerjiden korunmak şikayetleri önleyici ve gidericidir. Alerjiye sebebiyet veren etkenlerin belirlenmesi ve bunlardan uzak durulması faydalı olacaktır.
  • Bulaşıcı bir hastalık olan soğuk algınlığından korunmak da faydalı bir yöntemdir. Kişinin sağlığına dikkat etmesi, kendisini soğuktan koruması olası rahatsızlığı önleyerek şikayetleri giderici olabilir.
  • Eğer kulak ve burun tıkanıklığı bir süredir devam ediyor ve beraberinde başka komplikasyonlar görülüyorsa, bir an önce sağlık kuruluşuna gidilmesi önerilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ