Kulakta Basınç Tıkanıklığı ve Doluluk

  • 23 Aralık 2016
  • 18.706 kez görüntülendi.
Kulakta Basınç Tıkanıklığı ve Doluluk

İşitme görevinden sorumlu kulakta basınç ve doluluk şikayetine sık rastlanmaktadır. Daha çok hava basıncı farkından(rakım farkı) kaynaklanan kulakta basınç ve tıkanıklığının, pek çok nedeni olabilir. Kulakta basınç hissiyle birlikte kişide geçici süreli işitme kaybı ve kulakta çınlama yaşanabilir. Kulakta hissedilen basıncın ne kadar sürdüğüne bağlı olarak daha farklı sorunlar da baş gösterebilmektedir.

Kulakta Basınç Belirtileri Nelerdir?

Kulakta basınç şikayeti aşağıdaki bulgulara sebebiyet verebilir.

  • Kulak çınlaması
  • Hafif seyreden işitme kaybı
  • Geçici kulak tıkanıklığı ve doluluk hissiyatı
  • Hafif baş dönmesi
  • Kulak ağrısı

Kulakta basınç ve tıkanıklık şikayeti bahsedildiği üzere rakım farkı gibi basit nedenlerden kaynaklanabileceği gibi enfeksiyon ve orta kulak iltihabı rahatsızlıklarının da bulgusu olabilir.

Kulak Tıkanıklığı Nedenleri Nelerdir?

Her yaştan kimsede görülebilen kulak tıkanıklığı; dış, orta veya iç kulakta meydana gelen sorundan ötürü oluşabilir. Tıkanıklığın altında yatan nedenin ciddi olabileceği ve kalıcı hasarlara yol açabileceği ihtimali unutulmamalı, mutlaka uzman doktora gidilmelidir.

Kulak Kiri Birikmesi

Kulak kanallarında yer alan bezlerden üretilen salgı halk arasında kulak kiri olarak bilinir. Kulak içi salgısının(kulak kirinin) birikmesi durumunda kulakta tıkanıklık ve doluluk şikayetleri baş gösterebilir. Bu duruma özellikle kulak temizleme gereçlerini yanlış kullananlarda sık rastlanır.

Uçak Yolcuklukları

Uçak yolculukları esnasında basınç farkından/değişiminden ötürü kulakta doluluk ve tıkanıklık şikayetleri fazla görülür. Bunun nedeni; dış kulak yolu ile orta kulak arasında yer alan kulak zarının iki tarafındaki basıncın dengeli olmaması ile ilgilidir. Bundan kaynaklı tıkanıklık ve doluluk genellikle kısa süreli ve geçicidir. Uçak yolculuğu sırasında sakız çiğneyerek, basınç dengelenebilir ve olası tıkanıklık şikayeti önlenir.

Orta Kulak İltihabı

Kulak zarının ardında yer alan orta kulakta, genize doğru uzanan ve burayı boğaza bağlayan östaki borusu bulunur. Bu bölgede iltihaplanma oluşması durumunda orta kulak iltihabı baş gösterir. Orta kulakta sıvı toplanması, kulakta doluluk ve tıkanıklık en bilindik belirtileridir. Çocuklarda daha fazla görülmektedir.

Sinüzit

Yüzde ve burnun yapısını meydana getiren kemiklerdeki boşluklara sinüs adı verilir. Sinüslerin iltihaplanması ise sinüzit şeklinde tanımlanır. Öksürük, baş ağrısı, öksürük, geniz akıntısı ve kulak iltihabı sinüzitin belirtileri arasındadır.

Kulakta doluluk ve tıkanıklık şikayetleri, bir çok ciddi sağlık sorununun göstergesi olabileceğinden kesinlikle ihmal edilmemelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ