Kulaktaki Kemik Büyümesi

  • 31 Ocak 2017
  • 12.374 kez görüntülendi.
Kulaktaki Kemik Büyümesi

Orta kulakta ve iç kulakta anormal kemik yapımı sonucunda ortaya çıkan hastalığa tıp dilinde otoskleroz(iç kulak kireçlenmesi) denir. Halk arasında bunu kulakta kemik büyümesi veya kulakta büyüme olarak duyabilirsiniz. Bu yeni anormal kemiklerin oluşumu sonucu hastanın iç kulağına ses iletimi engellenirse, işitme kaybı görülebilir. Genellikle sessiz başlayan bir hastalıktır. Bebeklik çağında oluşabilir. Fakat belirtilerini ergenlikte verir. Geç belirti veren bir hastalıktır. Kulak içinde uğultu veya bir kulağın az işitmesi gibi durumlar olduğunda kişi farkına varır. Kadınlarda daha sık görülür.

Kulakta anormal kemik yapımı arttıkça işitme kaybı daha da artar. Tek kulakta başlamışken, öbür kulağa da geçer. Hastalar işte bu zaman farkına varır ve uzman hekime başvururlar.

Kulak muayenesi yapıldığında anormal bir durum bulunmaz. Kulak zarı normaldir. Orta kulakta anormal salgı yoktur. Odyometri ve timpanometri(orta kulak basıncını ölçen test) yapıldığında ise yani işitme ölçümü yapılınca işitme kaybı azdır. Bazen de kulak zarında pembeleşme vardır. Bu durum da güçlü bir bulgudur. Ayrıca otoskleroz duraklama ve ağırlaşma dönemleriyle ilerler. Gebelik, emzirme dönemleri ağırlaşma dönemlerine denk gelir.

Kulakta Kemik Büyümesi Nedenleri

  • İç kulaktaki yetersiz beslenmeye bağlı gelişim bozukluğudur. Tıp dilinde distrofi olarak bilinir. Kan dolaşımıyla iyi beslenmeyen iç kulağın kemik dokusunda anormal gelişmeler olur. Bunlar oval pencere ve yuvarlak pencere aracıyla orta kulağa bağlanır. Otosklerozda kemik doku anormal derecede büyüyerek oval pencere kenarlarını kaplar ve titreşen kemikler hareketsiz kalır. Bu durum da duymayı engeller. Bu kemik distrofisinin nedeni tam olarak bilinmez.
  • Yapısal ve kalıtsal etkenlere bağlı olarak görülebilir.
  • Kadınlarda sık görülmesi sonucu hormonal bir hastalık olabileceğini düşündürür.
  • Vitamin eksikliği gibi problemlerde de otoskleroz görülebilir.
  • Kalsiyum ve fosfor metabolizmasındaki bozukluklarda da görülebilir.

Kulakta Kemik Büyümesi Tedavisi

Tedavisi biraz karmaşıktır. Her olguyu ayrı değerlendirmek gerekir. Hastalıktan korunma diye bir şey yoktur. Dikkatlice izlem yapılmalıdır. İşitme kaybı olmadıysa eğer tedavi yapılabilir. Cerrahi girişimler olmaksızın yapılan tedaviler yeterli değildir. Cerrahi girişim, tam sağırlık olmadan tedavi edilmelidir. Uzun dönemli tedavi sonucu için bir tek bu yol geçerlidir. Antibiyotik tedavisi de uygulanabilir. İç kulaktaki iltihap giderilebilir. Cerrahi müdahale yapılamayan durumlarda işitme protezi yapılabilir. Tamamen olmasa da bir kısmı düzeltilebilir.

Kulak Arkasında Kemik Çıkıntısı

Bu durumun birçok nedeni vardır. Bir çok kişide olur ve genelde farkedilmeyen bir durumdur. Çok ciddiye alınmayan bir durumdur. Fakat ciddi hastalıkların habercisi olabilir. İhmal edilmemelidir. Şişlikle beraber ağrı varsa, uzman bir hekime başvurmak gerekir. Bu şişlik ve ağrı enfeksiyon hastalıkları sonucunda olur. Boyundaki lenf bezleri iltihaplanma sonucunda şişer ve kulak arkasında bezelerin oluşumuna neden olur.

Kulak Arkasında Kemik Çıkıntısının Nedenleri

  • İltihaplanma ve enfeksiyon sonucunda olabilir ve genellikle kızarıklık vardır.
  • Basit yağ bezelerinin oluşması sonucunda görülebilir. Bu şişlikler kulak arkasında beyaz renklidir ve genellikle korkulacak bir şey yoktur. Birkaç gün içerisinde geçer.
  • Lenf bezlerindeki ve tükrük bezlerindeki çalışma bozukluğu nedeniyle olabilir. En tehlikeli durumlardan biridir. Bu durum çok ciddi sonuçlar yaratabilir. Uzman bir hekim tarafından tedavi edilmesi gerekir.

Bu gibi durumlarda kulağınızda anormal bir büyüme, işitme kaybı, kaşıntı veya ağrı hissediyorsanız hemen bir uzman hekime başvurunuz. En doğru tanı ve tedaviyi doktorunuz uygulayacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ