Kuyruk Sokumunda Kanama

  • 22 Mart 2018
  • 2.213 kez görüntülendi.
Kuyruk Sokumunda Kanama

Kuyruk sokumu, tıp literatüründe koksiks olarak isimlendirilmektedir. Her insanda anatomik olarak bulunan omurga diziliminin sonudur. Daha çok oturarak mesai yapan kişilerde, kuyruk sokumu bölgesinde ağrı şikayeti sıklıkla görülmektedir. Bazen de bu bölgede kanama sorunu ortaya çıkabilmektedir. Temel olarak bazı sebeplere dayanan kuyruk sokumu kanaması, farklı bir sorunun da habercisi olabilmektedir. Bu nedenle sebepleri araştırılmalı ve doğru bir teşhis ile tedaviye başlanmalıdır.

Kuyruk Sokumu Kanaması Nedenleri Nelerdir?

1-)Travmalar

Fiziksel darbelere son derece açık konumda bulunan kuyruk sokumu bölgesi, düşme, çarpma gibi travmatik darbeler nedeniyle zarar görebilir ve bu da kanamaya neden olabilir. Bu gibi sebeplerle meydana gelen kanama için ciddi bir müdahale gerekmez.

2-)Enfeksiyon ve İltihaplanma

Kişi daha önceki zamanlarda kuyruk sokumundan bir müdahale görmüş, bir ameliyat geçirmiş durumda ise bölge çeşitli sebeplerle iltihaplanabilir. Özellikle bu bölgenin temizliğine, bu gibi durumlarda olabildiğince dikkat edilmelidir.

3-)Kıl Dönmesi

Daha çok erkek bireylerde ortaya çıkan ve kuyruk sokumunda kanamaya yol açabilen kıl dönmesi, tıp literatüründe pilonidal kist olarak isimlendirilir. Vücut ile bağlantısı kesilen kılların, çeşitli şekillerde yeniden deri altında birikmesi ve küçük bir yumak haline gelmesi, kıl dönmesi olarak ifade edilmektedir. Kıl dönmesi vücudun daha farklı bölgelerinde de meydana gelebilir ancak en sık kuyruk sokumunda ortaya çıkmaktadır.

Kıl Dönmesi ve Tedavisi

Kıl dönmesi;

  • Kuyruk sokumunda ağrı, kanama ve şişlik,
  • Kuyruk sokumunda ortaya çıkan kaşıntı, sıcaklık ve duyarlılık,
  • İltihap belirtileri ve iltihap kokusu ile görülen akıntı belirtileri ile ortaya çıkar. En yaygın görülen bulgularıysa; kaşıntı, akıntı ve ağrı hissi şikayetleridir.

Kıl dönmesinin tedavisi en kısa zamanda yapılmalıdır. Tedavi edilmediği takdirde, kuyruk sokumu kanaması kaçınılmaz olacaktır. Tedavi sürecinde hastanın durumuna göre uygun bir tedavi belirlenmelidir. Kıl dönmesinde, kuyruk sokumu bölgesinden cerrahi operasyon ile kıl yumağı temizlenir. Tedavi sonrasında hastanın bir süre oturmaması gerekir. Aksi halde rahatsızlık nüksedebilir.

Bu süre içi kullanılabilecek en önemli aparat, ortası boş olan yumuşak oturma yastığıdır. Bu yastık doktor tarafından önerilmekte olup, eczanelerden satın alınabilir.

Ameliyatsız Tedavi

Günümüzde kıl tedavisi ameliyatsız olarak da yapılabilmektedir. Bu işlem ortalama on dakikada tamamlanabilmektedir. Narkoz uygulaması yapılmaz ve narkoza bağlı olarak ortaya çıkan yan etkiler görülmez. Ağrısız bir şekilde tedavi tamamlanabilmekte ve kişi günlük hayatına kısa sürede dönebilmektedir.

Estetik açıdan bir zarar ortaya çıkmayan bu yöntemde, dikiş, kesik gibi uygulamalar söz konusu değildir. Bu işlem, henüz çok yaygın olmamakla birlikte bazı özel kliniklerde yapılabilmektedir. Yine de detaylı bir araştırma yapılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ