Lohusalıkta Kan Pıhtısı Gelmesi

  • 26 Ocak 2017
  • 20.756 kez görüntülendi.
Lohusalıkta Kan Pıhtısı Gelmesi

Lohusalık, doğumdan sonraki 6 hafta içinde gebeliğin kadında yarattığı fizyolojik ve psikolojik değişimlerin gebelik öncesindeki hale dönmesidir. Lohusalık döneminde ortaya çıkabilen hastalıklar hayati tehlike yaratır. Bu nedenle bu dönem çok önemlidir.

Üreme organları ancak 6 hafta sonra eski haline gelir. Emziren annelerde adet görme 6 ay içinde veya daha geç olabilir. Emzirmeyen annelerde ise bu durum 6 hafta içinde olur.

Lohusalık döneminde ilk belirti rahimin küçülmesidir. Bu duruma involusyon denir. Çok erken lohusalık dönemi, doğumdan sonraki 24 saati kapsarken erken lohusalık dönemi ise ilk 1 haftayı kapsar. Geç lohusalık ise geriye kalan süredir.

Rahim İnvolusyonu

Rahmin lohusalık döneminde küçülerek eski haline dönmesidir. Gebelikle beraber rahim ağırlıkça 20 kat büyür. Doğumdan sonra ise hızla küçülür. Lohusalığın 6. haftasında rahim doğumdan önceki büyüklüktedir.

Doğumdan sonraki dönemde rahim kasılmaları görülebilir. Doğum sırasındaki kasılmalardan çok daha şiddetli olan bu kasılmalar ağrılar yapar. Bu ağrılara takip eden ağrılar (afterpains) denir. Bu ağrılar maksimum 1 hafta sürer. Şiddeti ilk 12 saatte çok fazlayken giderek azalır ve 2-3 günde geçer. Fakat lohusalık döneminde bebek emziren annede, beyinden oksitosin salgılanır ve rahim kasılması görülebilir. Bu durum da annede kasık ve karın ağrısı olarak görülür.

Rahim içindeki endometrium denilen zar tabaka 3 hafta içinde iyileşir. Plasentanın olduğu bölge ise 6 haftada iyileşir. İyileşmeler tam olmazsa kanamalar olabilir.

Doğum Sonrası Vajinal Akıntılar

Doğumdan sonra olan vajinal akıntıya löşi denir. İlk gelen taze kana löşi rubra denir. Löşi rubra da kan ve doku parçaları bulunur. Birkaç gün süren bir kanamadır. Gittikçe azalır ve rengi açılır. Bu duruma ise löşi seroza denir. Lohusalık döneminde 2. haftada ise daha koyu kıvamlı ve açık renkli bir akıntı olur. Buna da löşi alba denir. Lohusalığın 4. haftasından itibaren bu akıntılar tamamen biter. Bu akıntı dönemlerinde hijyen çok önemlidir.

Lohusalık Problemleri

Lohusa kadınlarda 6 hafta içinde görülen problemlerdir. Doğumdan sonraki ilk 24 saat çok önemlidir. Anne bu 24 saat hastanede tutulmalıdır. Tansiyon ölçümü ve kanama kontrolü yapılır.

Kanama

Erken lohusalığın en büyük problemi kanamadır. Nedeni ise atonidir. Atoni ise doğumdan sonra rahmin kasılmaması ve açık damarların kapanamamasıdır. Çok kısa zamanda aşırı miktarda kan kaybı olabilir. Bu nedenle acil müdahale gerekir. Bu durumun tedavisinde ise rahim masajı yapılabilir. Rahim kasılmasını sağlayan ilaçlar verilebilir. Sonuç alınmazsa cerrahi müdahale gerekir. Böyle bir durumda hastanede değilseniz çok hızlı bir şekilde hastaneye gidiniz.

Enfeksiyonlar

Lohusalıkta ilk 24 saatte olur ve yüksek ateşle seyreder. Nedenleri ise üreme, idrar yolları ve meme enfeksiyonudur. Bu duruma lohusalık humması denir. Doğum eylemi uzarsa enfeksiyon riski artar. En çok görülen enfeksiyon endometrit denilen rahim içi zarın iltihabıdır. Bu durum karın boşluğuna kadar yayılırsa peritonit adını alır. Tedavisi yatak istirahati, doktorun uygun gördüğü antibiyotik tedavisi ve sıvı desteğidir.

İdrar yolları enfeksiyonu da gebelikten sonra çok fazla görülür. İdrar yaparken yanma, bel ağrısı, kasık ağrısı, yüksek ateş gibi belirtiler verir. Tedavi için doktorun uygun gördüğü antibiyotikler kullanılır.

Amniyon mayisi emboli

Bu durum bebeğin amniyon sıvısının annenin kan dolaşımına karışması sonucunda akciğerler, beyin gibi hayati önemi olan organlara giden damarların tıkanmasıdır. Annenin ölümü ile sonuçlanır. Tanı ve tedavi çok güçtür.

Perine problemleri

Perine bölgesi denince vajina girişi ve makat arası olan bölge anlaşılır. Bu bölgede olan en büyük problem ağrı ve şişliktir. Doğum sırasında bebeğin başının sıkıştırması nedeniyle bu bölgede ödem olur. Vajinada fark edilmeyen yırtıklar oluşabilir ve bu yırtıklar kanamaya neden olur.

Lohusalık döneminde görülebilecek sorunları sıralarsak;

  • Vajinal akıntı,
  • Ağrılar,
  • Enfeksiyonlar ve özellikle idrar yolları enfeksiyonu,
  • Aşırı kanamalar olabilir. Bu durum normal değildir.
  • Vajinadan küçük pıhtılar gelebilir. Bu durum normaldir.
  • Bacaklarda şişlik ve ağrı,
  • Doğumdan sonra yüksek ateş olması. Bu durum sürekli ise anormal bir durumdur.
  • Memede sertlik ve ağrı olması,
  • Psikolojik değişimler.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ