Mide Sıkıntısı

  • 02 Şubat 2017
  • 8.914 kez görüntülendi.
Mide Sıkıntısı

Mide sıkıntısı birçok etkenden meydana gelebilir. İlk olarak bu sebepler hastalık kaynaklı olarak düşünülmektedir. Hastalık kaynaklı etkenlerin yanı sıra kişinin beslenme şekli, stres ve fiziksel aktivitesi de mide problemi yaşamasına sebep olabilmektedir.

Tüm bu basamaklar bir bütün olarak düşünülmeli, kişinin mide rahatsızlığı tüm bu basamaklar birlikte değerlendirilerek bir sonuca varılmalıdır. Uzun vadede geçmeyen ve giderek kötüleşen kronik hal alan mide sıkıntılarında kişi hiç zaman kaybetmeden uzman bir hekime gitmeli, gerekli tetkikleri yaptırarak rahatsızlığın kaynağı bulunmalıdır.

Mide Sıkıntısının Nedenleri Nelerdir?

1-)Hastalık Kaynaklı Sebepler

Mide sıkıntılarının en büyük sebebini mide fizyolojisinde ve patolojisinde değişikliğe yol açan hastalıklar gelmektedir. Midede hazımsızlığa, ağrıya, yangı ve şiddetli kramplara sebep olabilir. Günümüzde tıbbın gelişimi ile birçok mide rahatsızlığı bulunmuştur.

Toplumumuzda en sık gözlenen gastrit, ülser, reflü rahatsızlıklarından herhangi birine kişinin sahip olması mide sıkıntısı yaşamasına, geçmek bilmeyen mide şikayetlerine sebep olmaktadır.

Hastalık kaynaklı mide sıkıntılarında kişi muhakkak hastalık etmenin ortadan kalkması için tedavi olmalıdır. Bu tedaviler bazı hastalıklarda kısa süreli iken bazı hastalıklarda uzun süredir hatta bazı hastalıklar kronik rahatsızlıklar olduğu için kişi ömür boyu ilaç kullanmalıdır.

Toplumumuzda yapılan en büyük hatalardan bir tanesi de mide ilaçlarının çok masum görülmesidir. Mide ilaçlarının da tehlikeli olduğu uzun süreli kontrolsüz kullanımının da mide sıkıntılarına, semptomların giderek artmasına sebep oacağı unutulmamalıdır. Bu yüzden kesinlikle doktor gözetimi altında ilaç alımı gerçekleştirilmelidir.

2-)Beslenme Şekli

Kişinin beslenme şekli midesinde meydana gelecek problemler ile yakından ilgilidir. Kişinin sağlıksız, hazır ve paketli gıda tüketimi, yağlı gıda tüketimi mide rahatsızlıklarının meydana gelmesine neden olur.

Bu tarz sağlıksız besinler ile beslenen kişilerde hazımsızlık, mide asit dengesinin bozulması, çeşitli mide hastalıkları sık sık gözlenmektedir. Kişi sağlıklı ve mideyi yormayacak yiyecekler ile beslenmeye başladığı an şikayetlerinden kurtulacak ya da semptomlar azalacaktır.

Mide rahatsızlıklarında yenilen yiyecekler kadar yenilme şekli, hızı ve yemek yenilen zamanlarda büyük önem taşımaktadır.

3-)Stres ve Fiziksel Aktivite

Fiziksel aktivite mide motilite hızını arttırmaktadır. Bu sayede mide daha hızlı besini parçalayabilir ve hazımsızlık söz konusu olmaz. Aynı zamanda yenilen yiyecekler için fazla mide asidi salgılanmasına gerek olmadığı için mide yanmaları ve ağrıları da gözlenmez.

Stres; mide hastalıklarının, mide şikayetlerinin meydana gelmesinin en temel sebeplerinden bir tanesidir. Stres mide yanması, ağrısı ve mide bulanmasını her daim tetikler. Kişiler stresten uzak bir yaşam sürdüğü sürece mide ağrılarından korunabilirler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ