Oğlumun Ateşi Düşmüyor

  • 16 Ocak 2017
  • 11.892 kez görüntülendi.
Oğlumun Ateşi Düşmüyor

Ebeveynlerde “oğlumun/kızımın ateşi düşmüyor” şeklinde şikayetlere sık rastlanır. Yetişkinlerde görülen yüksek ateşin çocuklarda da gözlenmesi aslında gayet olası ve doğal bir durumdur. Fakat anne ve babalar çocukta ateşin çıktığını farkeder farketmez paniğe ve endişeye kapılırlar. Böyle bir durumda ebeveynlerin sakin kalmaları ve doğru tanı için sağlık kuruluşuna gitmeleri önerilir.

İlk olarak yüksek ateş kavramını tanımlamakta fayda var. Vücut ısısının 36-37 dereceden fazla olması, ateş olduğu anlamına gelir. Ateş direkt olarak bir hastalık olarak kabul edilmez. Ancak çeşitli rahatsızlıkların bulguları, semptomları olarak görülebilir.

Çocuklarda Ateş Neden Olur?

Ateş genellikle enfeksiyon bulgusu olarak görülen vücudun savunma mekanizmalarından biridir. Zararlı mikroorganizmaların(bakterilerin) vücuda girmesiyle birlikte ateş bulgusu baş gösterebilir. Çocuklarda ve bebeklerde sıklıkla görülen ateşin bir çok rahatsızlıkla ilgisi olabilir.

Soğuk Algınlığı

Bulaşıcı bir rahatsızlık olan soğuk algınlığı, üst solunum yollarını etkileyen ve toplumda en yaygın görülen sağlık sorunlarından biridir. Grip, nezle, soğuk algınlığı rahatsızlıklarının belirtisi olarak; boğaz ağrısı, hapşırık, öksürük, ateş, burun tıkanıklığı, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk şikayetleri gözlenebilir. Rahatsızlık hissini özellikle bebekler, ağlayarak belli ederler.

Enfeksiyonel Rahatsızlıklar

Zararlı bakterilerin vücuda nüfuz etmesi ile gözlenen enfeksiyonel durumların sonucu olarak yüksek ateş görülebilir. Enfeksiyonun bulgularından biri olan yüksek ateş, çocukta enfeksiyon göstergesi olabilir. Mide-bağırsak enfeksiyonuna bağlı yüksek ateş şikayetine rastlanabilir. Bunun dışında aşağıdaki enfeksiyon bazlı rahatsızlıkların da habercisi olabilir.

  • Zatürre: Rahatsızlığın esas nedeni grip virüsü ile birlikte 30’dan fazla virüsün vücuda girmesidir. Her ne kadar bulguları gribe benzese de, gribe nazaran daha sert ve şiddetli komplikasyonlar oluşmaktadır. Yüksek ateş, kuru öksürük, titreme, kusma, nefes darlığı rahatsızlığın semptomlarıdır.
  • Orta Kulak İltihabı: Farkedilen ateş, çocuklarda çok fazla görülen orta kulak iltihabının bulgusu olabilir. Rahatsızlık akut veya kronik olabilir. Kulak ağrısı, ateş, mide bulantısı ve işitme kaybı görülen semptomları arasındadır. Çocukların savunma mekanizması yetişkinler kadar güçlü olmadığından, orta kulak iltihabının görülme ihtimali daha yüksektir. Eğer orta kulak iltihabı bulguları göze çarpıyorsa, bir an önce KBB(kulak-burun-boğaz) uzmanına başvurulmalıdır.
  • İdrar Yolu Enfeksiyonu: İdrar kanalları, üretra ve idrar torbasından oluşan idrar yolunda enfeksiyon; yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da görülebilmektedir. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunun en yaygın belirtisi; idrar yapma esnasında yanma hissidir. Bunun dışında ateş, iştahsızlık, sık idrara çıkma durumu, rahatsızlık hissi-huysuzluk göze çarpabilir.

Çocuğun Ateşini Düşürmek İçin Ne Yapılabilir?

Eğer çocukta yüksek ateş söz konusuysa, daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinden ihmal edilmemeli ve bir an önce sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Fakat hafif seyreden ateşlerde, bir takım yöntemleri uygulamak yeterli gelebilir.

  • Çocuğun çok kalın giydirilmemeli ve üstü kat kat örtülmemelidir. Mümkünse kıyafetler çıkartılmalı veya ince giysiler tercih edilmelidir.
  • Çocuğun bulunduğu ortamın sıcaklığının çok fazla olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Sıvı kaybını önlemek için çocuğun bol miktarda sıvı almasına özen gösterilmelidir.
  • Yapılan hatalardan biri olan soğuk su ile duş, yapılan yanlış uygulamalardan biridir. Soğuk su yerine ılık su ile duş aldırılabilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ