Parathormon Yüksekliği

  • 29 Aralık 2016
  • 19.825 kez görüntülendi.
Parathormon Yüksekliği

Tiroid bezlerinin yanında bulunan paratiroid bezleri, vücutta parathormon salınımını gerçekleştirir. Salgılanan parathormon vücutta kalsiyum ve fosfor dengelerinin sağlanmasında oldukça etkili bir hormondur.

Parathormon Testi Neden Uygulanır?

Uzmanlar tarafından bir çok rahatsızlığın tanısında PTH yani parathormon testine ihtiyaç duyulmaktadır. Uygulanan bu test sayesinde kandaki PTH seviyeleri ölçülerek, rahatsızlığın teşhis aşamasında ilerlenmektedir.

  • Hastada kronik böbrek rahatsızlığının olup olmadığını anlamak,
  • Kandaki kalsiyum oranında dengesizlik olup olmadığını saptamak ve altındaki nedeni bulmak,
  • Paratiroid bezlerinin ne denli(çok mu az mı) çalıştığını anlamak

Yukarıdaki bazı durumlarda uzmanlar tarafından PTH testinin uygulanması ve kandaki parathormon değerlerinin izlenmesi gerekli görülebilmektedir.

Parathormon Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

Kalsiyum Eksikliği

Daha çok sağlıksız ve dengesiz beslenmenin sonucu olarak görülen kalsiyum eksikliğine bağlı olarak, vücuttaki parathormon seviyesinde artış gözlenebilir. Ayrıca kalsiyum eksikliği yalnızca beslenme programıyla ilgili değil, çeşitli böbrek rahatsızlıklarıyla da bağlantılı olabilir.

D Vitamini Eksikliği

Kalsiyumun emiliminde büyük rol oynayan D vitamininin yeterli oranda alınmaması akabinde D vitamini eksikliği baş gösterebilir. Buna bağlı olarak ise parathormon seviyesinde artış gözlenebilir.

Böbrek Rahatsızlıkları

Böbreklerin başlıca görevlerinden biri; vücuttaki atık maddelerin idrar yoluyla atılmasını sağlamasıdır. Böbrek yetmezliği ve çeşitli böbrek rahatsızlıklarının  sonucu olarak parathormon yüksekliği baş gösterebilmektedir. Hormon seviyesindeki artış tek başına böbrek rahatsızlığının göstergesi değildir. Beraberindeki diğer semptomların uzman tarafından incelenmesi gerekmektedir.

Fosfor Yüksekliği

Kanda yer alan fosfor mineralinin fazla olması, parathormon yüksekliğine neden olabilmektedir. Diş ve kemiklerin içeriğinde fazlaca bulunan fosfor, vücutta kalsiyumun ardından en fazla bulunan mineraldir. Ölçülen hormon seviyesindeki artışın altında fosfor yüksekliği olsa da, fosfordaki artış da başka bir takım rahatsızlıkların bulgusu niteliğinde olabilmektedir. Fosforun yüksek olmasının nedenleri ise şunlardır;

  • Böbrek yetmezliği gibi bazı böbrek hastalıkları,
  • Çeşitli karaciğer rahatsızlıkları,
  • Vücutta D vitamini fazlalığı,
  • Magnezyum eksikliği,
  • Kalsiyum eksikliği,
  • Beslenme alışkanlıklarından ötürü vücuda çok fazla fosfor alınması

Paratiroid Bezi Rahatsızlıkları

Paratiroid bezlerinin büyümesi veya bezlerde tümör gözlenmesi halinde de yapılan testlerde hormon seviyeleri yüksek çıkabilmektedir.

Genellikle böbrek ve kemik rahatsızlıklarının tanısında ihtiyaç duyulan PTH(parathormon) testi, başka bir çok hastalığın tanısında da yardımcı olmaktadır. Yüksekliğin altında yatan uzmanlar tarafından belirlendikten sonra tedavi sürecine geçilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ