Sabahları Ağız Kuruması

  • 11 Aralık 2017
  • 3.924 kez görüntülendi.
Sabahları Ağız Kuruması

Sabahları hissedilen ağız kuruluğu birçok insanın başına gelebilmektedir. Tükürük bezlerinin az çalışması sonucu oluşan bu kuruluğa, çoğu zaman ağız kokusu da eşlik eder. Fazla ciddiye alınmayan bu belirti, başka hastalıkların da habercisi olabilmektedir.

Tıp literatüründe xerostomia olarak adlandırılan bu rahatsızlık, tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlara neden olmaktadır. Bu sebeple; bir süre takip edilmesi, sürmesi halinde de bir hekime başvurulması gerekmektedir.

Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Ağız kuruluğunun en önemli nedenlerinden biri, kullanılan ilaçların gösterdiği yan etkilerdir. Özellikle alerji ilaçları, kas gevşeticiler, antidepresanlar ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar, ağız kuruluğuna neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra susuzluk da ağız kuruluğunun başlıca nedenlerindendir. Eğer gün içinde vücudun ihtiyacı kadar sıvı tüketimi yapılmıyorsa, tükürük bezleri için de yeterli sıvı sağlanamıyor demektir. Bu sebeple de sabahları uyanıldığında ağızda yoğun bir kuruluk hissedilmektedir.

Psikolojik sorunların, şeker hastalığının, hamileliğin ve Parkinson, AİDS, felç, romatoid artrit gibi hastalıkların da ağız kuruluğuna yol açtığı bilinmektedir. Yaşlılık, aşırı alkol ve kafein tüketimi, radyoterapi ve tükürük bezlerinin cerrahi olarak alınması da, ağız kuruluğunun bilinen diğer sebepleri olarak sıralanmaktadır.

Ağız Kuruluğu Hangi Problemlere Yol Açar?

İhmal edildiği takdirde; ağız kuruluğu boğaz iltihabı, ağız kokusu ve mantarı, çiğneme ve yutma güçlüğü, konuşma güçlüğü, dudak çatlaması, diş çürümesi ve diş eti iltihaplanması gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Ağız kuruluğu yaşayan kimseler, ağızlarında yanma hissi yaşayabilmekte ve de tat almada farklılıklar hissedebilmektedirler.

Ağız Kuruluğu Nasıl Geçer?

Ağız kuruluğunu hafifletmede ve tedavi etmede yardımcı olabilecek maddeler aşağıda sıralanmaktadır:

  • İlk adımlardan biri tüketilen su oranın arttırılması olmalıdır; susuzluktan korunmak sabahları yaşanılan ağız kuruluğunu hafifletmektedir.
  • Hekim onayıyla, ağız kuruluğu yapan ilaçların değiştirilmesi ya da dozunun yeniden ayarlanması; ihtiyaç durumlarında tükürük salgısını arttıran pilokarpin denilen ilaçların alınması, ağız kuruluğunu hafifletme konusunda etkili olmaktadır.
  • Düzenli olarak yapılan diş ve ağız bakımı, sabahları yaşanan ağız kuruluğunu azaltabilmektedir.
  •  Ağız kuruluğunu tetikleyecek baharatlı gıda, alkol, şekerli ve asidik içeceklerin gece kullanımından uzak durmak, ağız kuruluğunun tedavisinde yardımcı olabilmektedir.
  •  Odada nemlendirici bir cihaz çalıştırmak ya da peteklerin üzerine havlu koyarak odanın nem değerini arttırmak, ağız kuruluğunun hafiflemesini sağlamaktadır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ