Sabahları Burun Akıntısı
Sabahları burun akıntısı şikayeti birçok kişinin muzdarip olduğu bir şikayettir. Sabah uyanır uyanmaz burnunuz akabilir, akıntının miktarı az veya çok olabilir. Bu durum ara sıra olduğunda sizin açınızdan problem olmayabilir, gece üşümüş olabileceğinizi ve bu yüzden burun akıntısı olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat bu durum sürekli yaşanmaya devam ederse artık siz de rahatsız olarak başka bir sorun olduğunu düşünmeye başlarsınız.
Burun akıntısının patolojik ve fizyolojik olarak bir takım sebepleri bulunmaktadır.
Sabahları Burun Akıntısının Nedenleri Nelerdir?
- Alerji durumu akla ilk gelen sebeplerdendir. Alerji, alerjen maddenin vücutla etkileşimi söz konusu olduğunda ortaya çıkan bir reaksiyondur. Kişinin herhangi bir maddeye karşı alerjisi olması mümkündür. Fakat alerji sabahları tekrarlıyorsa ve bahar mevsiminde iseniz alerjen maddenin polen olması yüksek bir ihtimaldir. Bahar alerjisi olarak tanına bu alerjide vücut, mevsim değişikliğine bağlı olarak havada uçuşmaya başlayan polenlere tepki gösterebilir. Polen alerjisi dışında da herhangi bir alerjinin sabahları burun akıntısına neden olabileceği unutulmamalıdır.
- Burunda tümör oluşması da sabahları burun akıntısı şikayeti yaşamanıza sebep olabilir. Tümör, çeşitli sebeplerle olabilir. İyi huylu veya kötü huylu olabilen tümörler vardır. Bu sebeple tümörü ciddiye almanız gerekir. Tümör, vücudun herhangi bir yerinde çıkabilir fakat burunda oluşan tümörün en belirgin belirtisi sabahları burun akıntısı olmasıdır.
- Geniz eti oluşumu da burunda yapısal değişiklikler oluşturur ve burun akıntısına yol açabilir.
- Burun akıntısına sebep olan bir diğer şey sinüzittir. Sinüzit, kafanın içerisindeki sinüs boşluğunun iltihaplanması durumudur. Sinüzit birçok kişinin muzdarip olduğu bir rahatsızlıktır ve baş ağrısı, burun akıntısı, halsizlik ve ateş gibi problemlere neden olabilir.
- Omurilik sıvısının vücuda sızması da sabahları burun akıntısına yol açabilir. Omurilik sıvısı, kafatasında meydana gelen bir delikten vücuda sızabilir. Genellikle kafa travması geçirmiş kişilerde, sinüs sorunları yaşayan kişilerde ve obez kişilerde omurilik sıvısının vücuda sızması söz konusudur. Görme ve işitme zayıflığı, baş ağrısı gibi sorunlar da bu rahatsızlığın habercisidir.
- Nem oranı düşük bir yerde uyuduğunuzda burun mukozası zarar görebilir ve bu durumda da burun akıntısı söz konusu olabilir.
- Beyin ya da beyin zarında oluşan bazı problemler de burun akıntısına neden olmaktadır.
- Gece üşümek de sabah uyandığınızda burnunuzun akmasına sebep olabilir fakat bu durum her gün tekrar eden bir durum değildir.
Sabahları Burun Akıntısının Tedavisi ve Bazı Önlemler
- Uyuduğunuz yerin nem oranının yüksek olmasını sağlayın.
- Geceleri üşümemeye dikkat edin.
- Sinüzit sorunlarının engellemek için banyodan sonra saçlarınızı iyi kurutmalısınız. Genel olarak ise ceyranda kalmamaya dikkat ediniz.
- Alerji durumu söz konusu ise doktora danışınız. İlaç tedavisi uygulayabilir.
- Burun akıntısı birçok hastalığın habercisi olabileceğinden uzun süreli akıntıları ihmal etmeyerek doktora başvurmanız gerekir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BÄ°R YORUM YAZ