Safra Kesesi Taşı ve Gaz

  • 23 Aralık 2016
  • 12.633 kez görüntülendi.
Safra Kesesi Taşı ve Gaz

Vücutta pek çok önemli fonksiyonu bulunan karaciğerin alt kısmında, armutu andıran biçimdeki organ safra kesesidir. Safra kesesi; bağırsak, pankreas ve karaciğer organlarına safra kanallarıyla bağlantılıdır. Beslenme sırasında alınan yağların sindiriminde etkili olan ve bağırsağa kanallarla ulaşan safra, atık maddelerin vücuttan atılmasında da büyük rol oynamaktadır.

Safra taşı ilk olarak kendisini karın bölgesinde ağrılarla belli eder. Ağrılar çok şiddetli olup sırt ve omuz bölgelerinde de hissedilebilmektedir. Ağrılar birkaç dakika olabileceği gibi birkaç saat de devam edebilir.

Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?

Safra Taşı Ağrısı

Safra taşları her zaman bariz belirtiler vermeyebilir. Ancak hastalıkların %30-40’ında şiddetli ağrılar gözlenmektedir. Ağrılar karnın üst bölgesinden yani safra kesesinin olduğu kısımdan başlayıp, sırt ve omuzlara kadar yayılabilir. Ağrılar çok şiddetli ve uzun süreli hissedilebilir.v

Aşırı Şişkinlik ve Gaz

Safra taşından dolayı yağların sindirimi tam anlamıyla gerçekleşemez. Bu sebepten yağlı besinlerin ağırlıklı olduğu öğünler tüketildiğinde aşırı şişkinlik, gaz ve hazımsızlık gözlenebilir. Ancak şişkinlik tek başına rahatsızlık bulgusu değildir. Doğru tetkik için uzman doktora gidilmesinde fayda vardır.

Eğer karın bölgesinden başlayan şiddetli ağrı ve yağlı gıdalar tükettikten sonra midede aşırı şişkinlik gibi şikayetler söz konusuysa, safra kesesi taşından şüphe duyulur. Bu tarz bulguların kesinlikle göz ardı edilmemesi tavsiye edilir.

Safra Kesesi Taşı Kimlerde Görülür?

Halk arasında sık görülen safra kesesi taşı rahatsızlığına, kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla rastlanmaktadır. Kadınlar arasında da, birden çok gebelik dönemi geçirmiş kadınlarda hormonal salınımlardan ötürü safra kesesi taşının görülme ihtimali diğer kadınlara oranla daha yüksektir. Bunların dışında şu durumlarda da sık rastlanmaktadır;

  • Obezite veya aşırı kilo safra kesi taşı oluşumunu tetikleyicidir
  • Çok fazla yağ içeren gıdalar tüketmek
  • Şeker(diyabet) rahatsızlığı
  • Yaşlılık dönemi. 40 yaş üstündeki kişilerde daha fazla görülür
  • Gebelik
  • Kullanılan bir takım ilaçlar(kolestrol, östrojen ilaçları)

Yemek yedikten sonra aşırı şişkinlik, hazımsızlık ve karın ağrısı baş gösteriyorsa; semptomlar ilerlemeden bir an önce tıbbi destek almakta yarar vardır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ