Sebepsiz Morluklar

  • 15 Mayıs 2017
  • 4.327 kez görüntülendi.
Sebepsiz Morluklar

Vücudun herhangi bir bölgesinde baş gösteren morluklara daha çok travma etkenleri sonucunda rastlanır. Alınan darbe veya hasarların ardından cilt altında morluk göze çarpabilir. Kol, bacak bölgelerimiz sürekli dış ortamla temas halinde olduğundan bu bölgelerde travma etkenlerinin oluşma ihtimali daha yüksektir. Bu sebepten vücutta çoğunlukla kol ve bacaklarda morluklara rastlanır.

Morlukların tek nedeni alınan fiziksel darbeler olmayabilir. Kimi zaman durduk yerde vücutta morluk oluşumları baş gösterebilir. Bu şekilde görülen morluklar pek çok hastalığın belirtisi olabilir. Özellikle de beraberinde göğüs ağrısı, nefes darlığı, burun kanaması ve tırnaklarda renk değişimi söz konusuysa muhakkak sağlık kuruluşuna teşhis ve nedene yönelik tedavi için sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Vücuttaki Morluk Nedenleri Nelerdir?

Travma Etkenleri

Cildin sert bir zemine(duvar, sehpa, masa vs.) şiddetli şekilde temas etmesi ya da çarpması akabinde deri altındaki damarlar zarar görebilir. Zarar gören damarlardan ötürü cilt yüzeyinde morluk oluşumları baş gösterebilir. Genellikle mor, kestane rengi oluşumlar şeklinde gözlenir.

Yaşlılık Dönemi

Yaşlılık dönemiyle birlikte damarları çevreleyen dokularda zayıflamalar baş gösterir. Dokuların zayıflamasıysa, damarlarda hasar oluşumunu kolaylaştırdığından en ufak darbede bile bu evrede morluk oluşumları meydana gelebilir.

Alerjik Durumlar

Morlukların altında yatan neden her zaman travma etkenlerine bağlı olmayabilir. Kimi zaman bağışıklık sisteminin cevabı olarak da rastlanabilir. Cildin çeşitli yabancı maddelere(kozmetik ürünleri, deterjan, şampuan, tüketilen gıda vs.) karşı gösterdiği tepki olan alerji, ciltte kızarıklık veya morluklarla kendini gösterebilir. Bu sebepten oluşan olası şikayetleri önlemenin en kesin ve kalıcı yöntemi, alerjiye sebebiyet veren etkenlerin bir an evvel belirlenmesi ve bunlardan uzak durulmasıdır.

Vitamin Eksikliği

Sağlıksız ve yetersiz beslenmenin sonucu olan vitamin eksikliği, doku ve kılcal damarlarda zayıflamaya sebebiyet vererek morluk oluşumuna zemin hazırlar. Özellikle C ve B12 vitamini eksikliğinde sık görülür.

Uzun Süreli Kullanılan İlaçların Etkisi

Kan ve cilt üzerinde inceltici etkiye sahip olan ilaçların kullanımı(E vitamini, kortizon içerikli ilaçlar), ciltte daha kolay şekilde morluk oluşumuna neden olabilir. Vücutta beliren morluklarla ilgili uzmana gidildiğinde, tedavi sürecinde alınan ilaçlar hakkında bilgi verilmesinde fayda vardır.

Çeşitli Rahatsızlıklar

  • Şeker hastalığı,
  • Kalp ve damar rahatsızlıkları,
  • Karaciğer hastalıkları

Hiç bir fiziksel temas olmamasına rağmen birden bire morluk baş gösteriyorsa, yukarıda bahsedilen ciddi sağlık sorunlarıyla ilgili olabilir. Morluk tek başına yeterli bulgu değildir. Beraberindeki diğer semptomların detaylı izlenmesi ve gerekli tetkik yöntemleri için uzman doktora başvurulmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ