Sinüzit ve İltihap Kokusu

  • 28 Aralık 2016
  • 21.652 kez görüntülendi.
Sinüzit ve İltihap Kokusu

Sinüzit; üst solunum yollarında burun mukozası, burun iç kısmında bulunan hava deliklerini hatta kulakları dahi etkileyen bir solunum yolu hastalığıdır. Bu bölgedeki hava yollarının tıkanması, hava kabarcıklarının oluşması ile kendini gösteren bir sağlık sorunudur. Sinüzit ve iltihaplanma birlikte düşünülmelidir.

Sinüzit alın orta bölgesi, burun üst kısmında ciddi ağrı ve acıya sebep olan bir durumdur. Kişinin nefes almasını da etkiler. Oluşan ağrı çoğu zaman migren ağrısı ile karıştırılmaktadır. Sinüzit olan kişilerin iltihap kokusu alıyorum dedikleri bir nevi doğrudur. Genellikle kontrol altına alınmamış olan sinüzitlerde iltihaplanma çok fazla olur, kimi zaman bu iltihaplanma burun deliklerinden akıntı olarak akabilmektedir.

Sinüzit ciddi bir sağlık problemidir. Tedavi edilmediği durumlarda burun mukozasını ve yapısını tamamen tahrip edebilir. Şiddetli ağrı ve acılara neden olabilir. Tedavide uzmanlar tarafından öncelikli olarak sinüzit ilaçları tercih edilmektedir. Tablet formunda olan bu ilaçlar yoğun miktarda psödoefedrin içermektedir.

İlaç ile tedavinin olmadığı durumlarda kişinin cerrahi müdahaleye tabi tutulması gerekli görülebilmektedir. Cerrahi müdahale ile iltihaplı mukoza kazınır. Acı verici olmayan bu operasyon sonrasında takılan burun tamponları bir süreliğine kişinin acı duymasına sebep olabilmektedir. Ancak son yıllarda geliştirilmiş olan silikon tamponların kullanılması bu acının en aza indirilmesini sağlamaktadır.

Sinüzit Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

1-)Uzun Süreli Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Uzun süreli tedavi edilmeyen üst solunum yolları enfeksiyonlarında hastalığın sık sık tekrarlamasına bağlı olarak başta burun mukozası olmak üzere üst solunum yollarında ciddi tahriş ve iltihaplanma meydana gelebilir.

Böyle durumlarda tedavinin yanlış şekilde yönlendirilmesi de büyük paya sahiptir. Tedavinin düzgün bir şekilde yapılmaması, yanlış ilaç kullanımı, tedavinin yarıda kesilmesi temel nedenlerin arasında yer almaktadır.

2-)Islak Saç

Halk arasında sinüzit olmanın en sık gözlenen sebeplerinden biri de ıslak saç ile durmaktır. Özellikle banyodan sonra saçların güzel bir şekilde kurutulmaması, kişinin soğuk hava ya da rüzgar ile muamelesi sinüzit olmasına adeta davetiye çıkarmaktadır.

Bu tür durumlarda banyodan sonra burun deliklerinde tıkanıklık başlar ve ardından kişinin başında dayanılmaz ağrılar gözlenmeye başlanır. İlerleyen evrelerde iltihaplı mukoza ve burundan iltihap gelmesi de gözlenen durumlardır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ