Sırtta Morluk

  • 04 Aralık 2017
  • 4.364 kez görüntülendi.
Sırtta Morluk

Vücudumuzda görülen ağrı, sızı ve morarmaların en basit sebebi travmadır. Kolumuzu bir yere çarptığımızda oluşan morluklar dokunun iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Fazla önemsenmez ve kısa sürede iyileşir. Fakat farklı türde morluklar vücudumuzun bize verdiği bir sinyal yani altında yatan bir problemin habercisi olabilir. Önemsiz görülen morlukların oluşma sebebi sanıldığı kadar önemsiz olmayabilir. Bu yüzden vücudumuzun bize yolladığı sinyallere önem vermeliyiz.

Erken fark edilen belirtiler eğer altında önemli bir sebep yatıyorsa, gerekli tedavi uygulandığında minimum hasarla atlatılabilir. Peki özellikle sırt bölgesinde oluşan morlukların sebepleri ne olabilir?

Sırtta Oluşan Morlukların Nedenleri Nelerdir?

1-)Travma Kaynaklı Morluklar

Tekrar etmek gerekirse travmaya uğrayan dokunun morarması iyileşme sürecinin bir parçasıdır ve gayet fizyolojiktir. Hasar sonucu yıpranan kan damarlarından sızan kan dokuya mor bir renk verir. Hücrelerin kendini yenileme özelliği sayesinde hasarlı dokular parçalanır ve yeni dokular gelişir.

2-)Yaşlanma Kaynaklı Morluklar

Yaşlanmayla birlikte hücrelerin kendini yenileme özelliği giderek zayıflar. Damarlar zayıflar. Bunun sonucunda yaşlılığa bağlı vücutta morluklar oluşabilir.

3-)Kullanılan İlaçlar ve Geçirilen Operasyonlaradan Kaynaklı Morluklar

Var olan başka bir hastalık için kullanılan ilaçlar damar çeperini zayıflatabilir. Bunun sonucunda hücreler arası boşluğa kan sızar ve morluklara sebep olabilir. Buna benzer biçimde geçirilen tıbbi bir operasyon aynı etkiyi oluşturabilir.

4-)Kapiller Damar Çatlaklarından Kaynaklı Morluklar

Hormonal veya farklı sebeplerden kılcal damarlarda zayıflık ve çatlaklar oluşabilir. Bu çatlaklar burundaki gibi yüzeysel ise küçük kanamalara deride ise kan hücreler arası boşlukta birikeceği için morluklara sebep olur.

5-)Hemofili ve Pıhtılaşma Bozukluklarından Kaynaklanan Morluklar

Normal şartlarda kan damar dışarısına çıktığı anda pıhtılaşma gerçekleşir. Bunu sağlayan faktörler vardır. Bu faktörlerdeki eksiklikler hemofili hastalığında olduğu gibi kanın pıhtılaşmasına engel olur. K vitamini bu faktörlerden biridir ve eksikliğinde kanın pıhtılaşması sekteye uğrar. Kanama durdurulamaz. Bu durum ölümcül sonuçlarla neden olabileceği gibi doku içerisinde olursa morluklara sebep olur.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Vücuttaki morluklar pek önemsenmez. Genellikle de kısa sürede kendiliğinden geçer. Fakat yukarıdaki gibi ciddi hastalıklara da işaret eden morluklar vardır. Morluklar eğer bir travma sonucunda oluştuysa, çok ciddi bir durum beklenmez ve beklendiği üzere kendiliğinden iyileşir. Nedeni tam olarak anlaşılmayan morluklar ve kendiliğinden iyileşmeyen morluklar son derece önemli olabilir. Belirtisi olduğu hastalığın erken tespiti hayati önem arz edebilir. Bu yüzden kendiliğinden oluşan ve iyileşmeyen morluklar söz konusu olduğunda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ