Sivrisinek Alerjisi Nasıl Geçer?

  • 05 Temmuz 2017
  • 3.428 kez görüntülendi.
Sivrisinek Alerjisi Nasıl Geçer?

Sivrisinek ısırması durumunda her insanda oluşacak olan ve kendisini 48 saat içerisinde kaybolmadan gösteren bir reaksiyon vardır. Küçük bir kızarıklık ve kaşıntı şeklinde oluşan bu yapının nedeni sivrisineğin tükürüğünde var olan proteinden ötürü kişide oluşan bir tepkidir. Sivrisineklerin erkekleri değil dişileri insan kanını emerek sokar. Fakat her sivrisinek bu kadar masum değildir.

Özellikle Afrika ülkelerinde varolanlar sıtma, sarılık, beyin iltihabı gibi hastalıkları da kişiden kişiye, bazı hayvan hastalıklarını da hayvandan insana taşıyabilirler. Bu gibi durumlarda vücudun vereceği reaksiyonlar çok daha farklı olacaktır.

Sivrisinek ısırıklarına kişinin vereceği tepki o kimsenin sağlığına göre de çeşitlilik gösterir. Eğer buna alerjisi olan bir kişiyse onda da ciddi alerjik reaksiyonlar gözlenir. Sadece kızarıklık ve kaşıntı ile kendini göstermeyip tehlike yaratabilir.

Sivrisinek Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Sivrisineğe alerjisi olan bir kimsede oluşacak tepkiler yoğun baş ağrısı, ateş yükselmesi, döküntü hali, ışığa karşı oluşan hassasiyet, yorgunluk, halsizlik hali, bulantı, kusma, nörolojik olarak bazı değişiklikler, menenjit ve kişide beyin fonksiyonlarını tam yerine getiremiyormuşçasına sersemlik hali gözlenebilir. Bu derece ciddi sonuçlarla kendisini gösteren alerjinin anlaşılması durumunda hemen doktora gidilmelidir. Bu durum çok fazla geciktirilmesi halinde anaflaktik şoka(anaflaksi) sebep olabilir.

Sivrisinek Alerjisi Nasıl Önlenir?

Kişinin öncelikli olarak yapması gereken kendisinde alerji varlığını biliyorsa mutlaka çok sinek olan bataklık ya da çok ağaçlık altı yerlerde durmaması gerekir. Bunun yanında kendi kişisel bakımına da özen göstermesi gerekir. Çünkü sinekler ve böcekler sıklıkla ter kokusuna, kire gelirler. Kişi yanında sinekkovar gibi maddeler taşıyabilir ve vücudunu iyi muhafaza edebileceği şekilde kıyafetler giyebilir.

Kişi alerjik reaksiyon esnasında ise kendisi ilk olarak devamlı kullandığı varsa daha iyi olacak olan antihistaminik olan alerji kremini kullanabilir. O bölgeye kremi iyice emdirip sürerek ilk reaksiyonları biraz bastırabilir. Eğer daha büyük bir durum var ise eczacının ya da doktorun önerisi olan bir antihistaminik tablet alabilir. Böyle ağrı ve şişlik durumu gözleniyor ise o bölgeye soğuk uygulama yapılabilir. Fakat buzlu madde direk o bölgeye yapıştırılmamalıdır. En azından bir beze sarılarak uygulanabilir. Kişide alerjik reaksiyonla gelişen su toplamış kabarcıklar var ise kesinlikle patlatılmamalıdır ve kişi onları kaşımamalı, kirli ellerle dokunmamalıdır. Bu enfeksiyon kapmasına neden olabilir.

Kendisinin ilk olarak yapabilecekleri bunlardır ve ardından hemen doktora gitmesi gerekir. Doktor kontrolünde ilaç uygulaması ile alerjinin oluşturduğu atak baskılanabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ