Sol Kulağımda Sürekli Bir Ses Var

  • 15 Şubat 2018
  • 5.474 kez görüntülendi.
Sol Kulağımda Sürekli Bir Ses Var

“Sol kulağımda sürekli bir ses var” şikayeti aslında uğultu yani çınlama problemidir. Çınlama problemi, sol ya da sağ kulakta veya her iki kulakta aynı anda olabilir. Kulak uğultusu, tıp dilinde “tinnitus” olarak adlandırılır. Kulak çınlaması ya da kulak uğultusu, kulağa gelen bazı rahatsız edici seslerdir. Bu sesler; ıslık, uğultu, vızıltı gibi seslerdir. Bazı kişiler için nabız atışı, kalp atışı gibi olan sesler, bazı kişiler için müziğimsi bir ses olabilir.

Kulak uğultusu, çok sık karşılaşılan bir şikayettir. Kulak uğultusu, başlı başına bir hastalık olmamakla birlikte, bir hastalık belirtisi olabilir. Yaşa bağlı işitme kaybı ve kulak kiri kulak uğultusunun en yaygın sebeplerinden olsa da birçok şey kulak uğultusunun sebebi olabilir.

Kulak Uğultusunun Nedenleri Nelerdir?

Kulak uğultusunun sebebi net olarak bilinmese de beynin seslere karşı gösterdiği bir reaksiyondaki bir sıkıntı veya kulağın sesleri duymasında ortaya çıkan bir sorun olarak düşünülmektedir.

Kulak uğultusu, çoğunlukla iç kulak hasarına bağlı bir işitme kaybı ile ilişkilendirilmektedir. Fakat yine de kulak uğultusu şikayeti ile muayene olan kişilerin bir kısmında net bir sebep tespit edilememiştir. Kulak uğultusunun belli başlı nedenleri şunlardır;

1-)Yaşa Bağlı İşitme Kaybı

İşitme kaybı, zaman zaman çınlama gibi seslerin duyulmasına sebep olmaktadır. 60 yaşına yaklaşdıkça işitme kaybı olması beklenen bir durumdur ve yaşa bağlı işitme kaybı sebebiyle kulakta çınlama olabilir.

2-)Yüksek Sesler

Gürültülü mekanlar; düğün, konser ortamları, spor müsabakaları gibi yüksek frekans ses bulunan yerler çınlamaya sebep olabilir. Bu tür yerlerden ayrıldıktan hemen sonra çınlamayı hissedebilirsiniz. Çünkü yüksek frekansa uzun ya da kısa süre maruz kalma durumunda ses şiddeti yüksekliği kulağınıza zarar vermektedir. Bu zarar kalıcı ya da geçici olmakla birlikte; kulakta ağrı veya işitme kaybına yol açmaktadır.

3-)Kulak Kiri

Kulak kiri, vücudumuz tarafından kulağın dış etmenlerden korunması için üretilir. Fakat çok fazla kulak kiri birikmesi kulakta uğultuya/çınlamaya sebep olabilir. Eğer kulak kiri çok fazla birikmişse, hastaneye başvurmalısınız. Bu durumda kulağınız uygun yöntemlerle temizlenecektir.

4-)Kullanılan Bazı İlaçlar

Bazı ilaçlar, kulak çınlamasını tetiklemekte veya mevcut çınlamayı daha da kötü bir duruma getirmektedir. Bazı antibiyotikler, antidepresanlar, kanser ilaçları, steroid olmayan iltihap önleyiciler bu ilaçlara örnektir.

5-)Kulak ve Sinüs Enfeksiyonları

Soğuk algınlığı durumları kulağınızı veya sinüslerinizi etkileyen bir enfeksiyona yol açabilir. Bu çınlama olması normaldir ve kısa sürmesi beklenir. Bir iki haftada geçmezse, doktora başvurmanız gerekmektedir.

6-)Yüksek Tansiyon

Ani tansiyon yükselmesi kulakta çınlamaya neden olabilir. Alkol, kafein ve stres durumları tansiyonu tetiklemektedir ve bu durumlarda çınlama olması beklenir.

7-)Diğer Nedenler

Kafa ya da boyun sakatlanması, kansızlık, hipertiroidi, diyabet ve bazı hastalıklar kulak çınlamasına neden olabilir. Eğer kulak çınlamasının hastalık kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız, doktora danışmanız gerekmektedir.

Kulak Uğultusunun Tedavisi ve Bazı Önlemler

  • Öncelikle kulak uğultusuna sebep olan faktör tespit edilmeli ve buna göre bir tedavi uygulanmalıdır.
  • Kulak temizliğine dikkat edilmeli, kulak çöpü yumuşak olmalı ve yüzeysel bir temizlik yapılmalıdır. Kulak çöpünün içeri doğru itilmesi farklı problemlere yol açacaktır.
  • İlaç kaynaklı çınlama için doktora danışılmalı ve kullanılan ilaca muadil (denk) ilaç istenmelidir.
  • Gürültülü ortamlardan kaçınmak gerekir. Eğer kaçınmak mümkün değilse, doktorunuza danışarak gürültü bastırıcı cihaz tavsiyesi alabilirsiniz.
  • Tansiyonunuz varsa alkol, stres ve kafeinden uzak durmanız önerilir.
  • Kulak çınlamasına yol açan diğer hastalıklar için doktorunuza başvurmanız şarttır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ