Sürekli Geğirme ve Yanma
Midedeki havanın ağız yoluyla dışarı çıkartılması durumu geğirme olarak tanımlanır. Geğirme her yaştan kimsenin yaşadığı normal bir durumdur. Fakat geğirme eyleminin uzun süre devam etmesi ve tekrarlanması çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıklarının habercisi olabileceğinden, araştırılması gereken bir konudur.
Gün içinde sürekli olarak geğirme isteğiyle kimi zaman midede yanma da oluşabilir. Geğirme ve yanma şikayetlerinin nedenleri birbirinden ayrı olabileceği gibi aynı sebepten kaynaklı da baş gösterebilmektedir. Bu içerikte ilk olarak sürekli geğirmenin nedenlerini ardından geğirme ve mide yanmasının ortak sebeplerini ele alacağız.
Sürekli Geğirme Nedenleri Nelerdir?
Geğirmenin gayet doğal bir durum olduğundan bahsetmiştik. Daha çok gazlı içecekler tüketmek ve hava yutmak gibi basit sebeplerden ötürü geğirme görülse de, kimi zaman ciddi sağlık sorunlarının bulgusu niteliğinde olabilmektedir.
Hava Yutmak
Hava yutmak tabiri her ne kadar garip gelse de çoğu zaman farkında olmadan yaptığımız bir durumdur. Hızlı yemek yemek, çok fazla gazlı içecek tüketmek hava yutulmasının başlıca nedenlerindendir. Tıp dilinde aerofaji olarak tanımlanan hava yutmak, sürekli geğirmenin en yaygın nedenidir. Bundan kaynaklı geğirme şikayeti genellikle kısa süre içinde kendiliğinden son bulur.
Tüketilen Besinler
Tüketilen bazı besinlerin sindirimi sırasında haddinden fazla gaz çıkışı gerçekleşir. Bu durum da sürekli geğirmeyi tetikler. Özellikle aşırı yağ içeren besinlerin tüketilmesi ve gazlı içeceklerin içilmesi akabinde sık görülür.
Mide Rahatsızlıkları
- Reflü: Mide asidinin yemek borusuna doğru değil de, ağıza doğru akması reflü olarak tanımlanır. Halk arasında fazlaca görülen reflünün en yaygın belirtisi mide yanmasıdır.
- Gastrit: Midenin iç yüzeyindeki mukoza tabakasının(mide astarının) iltihaplanması, gastrit olarak ifade edilir. İştahsızlık, midede yanma ve zaman zaman geğirme belirtileri arasındadır.
- Huzursuz bağırsak sendromu: Bağırsakların çalışma düzenindeki dengesizlikler akabinde gözlenir. Hassas bağırsak sendromu olarak da bilinen bu durum aşırı gaz ve şişkinlikle kendini belli ederek, geğirmeye yol açabilmektedir.
- Mide Kanseri: Gün içinde sürekli geğirme eylemi, nadiren de olsa mide kanseri bulgusu olabilir. Ancak tek başına tanı için yeterli değildir. Eğer beraberinde bulantı ve kusma görülüyorsa, bir an önce muhakkak uzman doktora başvurulmalıdır.
Sürekli Geğirme ve Midede Yanma Neden Olur?
- Çok yağlı yiyeceklerin tüketilmesi midede hem gaz çıkışını arttırır hem de mide yanmasına sebebiyet verebilir. Özellikle kızartılarak hazırlanan yemeklerin tüketilmesinin ardından sık görülür.
- Reflü: Sürekli geğirme ve midedeki yanmanın bir diğer ortak nedeni; reflüdür. Halk arasında yaygın olarak görülen reflünün en bariz bulgusu, yanmadır. Yağlı yiyecekler tüketildikten sonra belirtileri şiddetlenir.
- Gastrit: Akut ve kronik olarak ikiye ayrılan gastrit de en fazla görülen mide rahatsızlıkları arasındadır. Rahatsızlık geğirme, mide yanması, mide bulantısı şikayetleriyle kendini gösterir.
Sürekli olarak geğirme ve midede yanma hissedilmesi çok yağ içeren besinlerin tüketilmesi gibi basit nedenlerden kaynaklanabileceği üzere çok ciddi sağlık sorunlarının göstergesi de olabilir. İhmal edilmemeli ve muayene için mutlaka doktora gidilmelidir.